Aktualno

Bolnica prima samo hitne slučajeve!

Bolnica prima samo hitne slučajeve!

Stručno vijeće Opće bolnice Dubrovnik sutra će zajedno sa svim šefovima odjela donijeti odluku o daljnjem funkcioniranju bolnice, nakon što im je Vodovod Dubrovnik s računa ovrhom skinuo 3,5 milijuna kuna.

Naime, kako je objasnio ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik jednostranom odlukom dubrovačkog Vodovoda postalo je upitno samo funkcioniranje bolnice u daljnjem razdoblju. Stoga će se sutra donijeti odluka o tome hoće li se i na koliko dugo raditi samo u tzv. vrućem pogonu. To znači da će se rješavati samo hitni slučajevi, dok će hladni pogon biti stavljen na čekanje.

Dug prema Vodovodu od 3,5 milijuna kuna potječe zapravo iz ravnateljskog mandata aktualnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, što je na hitnoj konferenciji za medije na neki način potvrdio i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Branko Bazdan rekavši kako je riječ o dugu nastalom do rujna 2009. godine.

– Danas nam je skinuto s računa putem ovrhe 3,5 milijuna kuna od gradske firme Vodovod unatoč razgovorima koji se vode na relaciji Županija – Grad Dubrovnik – Opća bolnica i Vodovod. Tom ovrhom i manjkom na našem računu ne samo da su upitne isplate plaća nego ono što je najvažnije – upitno je i funkcioniranje bolnice u daljnjem razdoblju.

Postoji mogućnost, a naravno da ćemo se sa svim našim suradnicima i Stručnim vijećem dogovoriti oko funkcioniranja bolnice samo u tzv. vrućem pogonu. Rješavale bi se dakle hitne stvari, mislim da ćemo jedno vrijeme morati zastati s tzv. hladnim pogonom zbog nedostatak sredstava. O tome ćemo obavijestiti i Županiju i resorno ministarstvo, ali mišljenja smo da javnost mora saznati za ovaj problem koji se dogodio jednostrano, unatoč postojećim dogovorima o mogućem rješavanju problema – istaknuo je Branko Bazdan.

Na pitanje novinara koliko dugo se vode pregovori o rješavanju ovog problema istaknu je:
– Već šest mjeseci se razgovara oko određenih preuzimanja obveza i Županije i Grada, i međusobnih prebijanja potraživanja, međutim, nažalost, evo jednostranom odlukom to je sve stavljeno sa strane i nije se uvažavalo. Nažalost je došlo do toga da smo zakinuti za 3,5 milijuna kuna, što u bolničkom poslovanju čini izuzetne probleme za normalno funkcioniranje – rekao je Bazdan, naglasivši kako za ovakav potez nije bilo nikakvih najava.

Na pitanje kada će se donijeti odluka hoće li se raditi samo s vrućim pogonom rekao je kako će se sutra, dakle u srijedu 14. prosinca, sazvati Stručno vijeće kako bi se sa šefovima odjela vidjelo na koji način mogu funkcionirati, u okviru sredstava limita kojeg svaki odjel ima na raspolaganju.

– Prikazat ćemo im stanje i vidjet ćemo koliko dugo ćemo morati raditi samo s hitnim slučajevima da bi mogli ispoštovati sve obveze s dobavljačima, s obzirom da je dug bolnice 95 milijuna kuna s preuzetim 88-89 milijuna – rekao je Bazdan, naglasivši kako će se o svemu obavijestiti i Ministarstvo zdravtva, i HZZO, i Županija, te se vjeruje da će im i oni u nekim stvarima pomoći.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist