Aktualno

Bolnica digitalizirala radiologiju

Opća bolnica Dubrovnik uvela je trenutno najmoderniji i tehnološki najnapredniji radiološki RIS/PACS  informacijski sustav u svijetu, čime je sustav u potpunosti digitaliziran, a radiološki film i svi vezani potrošni materijali više neće biti u upotrebi.

– Sada svaki liječnik može vidjeti što se događa na radiologiji, uključujući i opreacijsku salu, a snimci su izrađivani u 3D i 4D dimenzijama. Ovim ulaganjem nismo unaprijedili samo dijagnostiku, već i rad na svom odjelima – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Branko Bazdan, dodavši kako je kupljeni sustav u potpunosti kompatibilan s bolničkim informacijskim sustavom (BIC). Snimak napravljen na radiologiji moći će se distribuirati kroz sustav, pa će tako biti moguće i slati snimke liječnicima izvan Dubrovnika, povezati se s domovima zdravlja, drugim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima.

Denis Bičanić iz tvrtke I&I, zastupnika proizvođača Medavisa za Hrvatsku, rekao je kako je uvijek problem digitalizirati radiologiju, gdje se stvara najviše podataka.

– Trebalo nam je mjesec i pol dana za realizaciju projekta. Sustav jeugrađen i implementiran, odnosno zaokružen u bolničkom sustavu. Teleradiološki aparat povezan je s kliničkim boničkim centrima, kao i svim drugim ustanovama koji imaju ovaj sustav. Sustav će biti koristan i za edukaciju, a omogućit će i povezivanje svih županijskih bolnica – istaknuo je Bičanić prednosti sustava kojim se slika dobiva jednim klikom u manje od tri sekunde.

– Pacijenti će na zahtjev moći dobiti sve snimke na CD-u, a baza podataka u sustavu se čuva trajno – rekao je Bičanić.

Šefica Odjela za radiologiju Diana Arapović Slavić rekla je kako je uvođenjem ovog sustava došlo do potpunog preokreta u radu odjela.
– Promijenili smo način rada u načinu rada. Za pacijente je bitno da više ne trebaju nositi sa sobom nikakve papire, a uspostavlja se kvalitetnija komunikacija radiologija s kliničarima. Velika je korist i za pacijente i za bolnicu – izjavila je Arapović Slavić.

OB Dubrovnik sustav je platila 2,9 milijuna kuna, a kako kaže ravnatelj Bazdan, ako se zna da su troškovi radiologije bili 70 tisuća kuna mjesečno, ulaganje je itekako isplativo.

– Uvođenjem ovog sustava svrstali smo se uz bok europskim i svjetskim bolnicama s najvišim standardima – rekao je Bazdan.

Uvođenjem RIS/PACS sustava omogućena je kontrola kvalitete radiološkog snimanja i naknadno poboljšanje snimke čime nestaje potreba za dodatnim snimanjima pacijenata, a veliku vrijednost predstavlja i ušteda na vremenu, posebno u hitnom prijemu, kada se brzina može pokazati ključnom za uspješan tijek liječenja.

Pročitajte još

MORAO NAPUSTITI DUGOGODIŠNJI KROV NAD GLAVOM, SITUACIJA SE ČINILA BEZNADNOM Branitelj Dragan Čobanski dobit će stan na Batali

Dulist

Radionice za odgajatelje koji u izazovnim vremenima brinu o djeci ranog i predškolskog uzrasta

Dulist

ŠTO SE KRIJE IZA MISTERIOZNOG NESTANKA HARISA METHADŽOVIĆA? Majku je izgubio kao dječak, bolest ga je odvela u ovisnost. Svaki trag gubi mu se 2018.

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija