Aktualno

Bolnica digitalizirala radiologiju

Bolnica digitalizirala radiologiju

Opća bolnica Dubrovnik uvela je trenutno najmoderniji i tehnološki najnapredniji radiološki RIS/PACS  informacijski sustav u svijetu, čime je sustav u potpunosti digitaliziran, a radiološki film i svi vezani potrošni materijali više neće biti u upotrebi.

– Sada svaki liječnik može vidjeti što se događa na radiologiji, uključujući i opreacijsku salu, a snimci su izrađivani u 3D i 4D dimenzijama. Ovim ulaganjem nismo unaprijedili samo dijagnostiku, već i rad na svom odjelima – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Branko Bazdan, dodavši kako je kupljeni sustav u potpunosti kompatibilan s bolničkim informacijskim sustavom (BIC). Snimak napravljen na radiologiji moći će se distribuirati kroz sustav, pa će tako biti moguće i slati snimke liječnicima izvan Dubrovnika, povezati se s domovima zdravlja, drugim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima.

Denis Bičanić iz tvrtke I&I, zastupnika proizvođača Medavisa za Hrvatsku, rekao je kako je uvijek problem digitalizirati radiologiju, gdje se stvara najviše podataka.

– Trebalo nam je mjesec i pol dana za realizaciju projekta. Sustav jeugrađen i implementiran, odnosno zaokružen u bolničkom sustavu. Teleradiološki aparat povezan je s kliničkim boničkim centrima, kao i svim drugim ustanovama koji imaju ovaj sustav. Sustav će biti koristan i za edukaciju, a omogućit će i povezivanje svih županijskih bolnica – istaknuo je Bičanić prednosti sustava kojim se slika dobiva jednim klikom u manje od tri sekunde.

– Pacijenti će na zahtjev moći dobiti sve snimke na CD-u, a baza podataka u sustavu se čuva trajno – rekao je Bičanić.

Šefica Odjela za radiologiju Diana Arapović Slavić rekla je kako je uvođenjem ovog sustava došlo do potpunog preokreta u radu odjela.
– Promijenili smo način rada u načinu rada. Za pacijente je bitno da više ne trebaju nositi sa sobom nikakve papire, a uspostavlja se kvalitetnija komunikacija radiologija s kliničarima. Velika je korist i za pacijente i za bolnicu – izjavila je Arapović Slavić.

OB Dubrovnik sustav je platila 2,9 milijuna kuna, a kako kaže ravnatelj Bazdan, ako se zna da su troškovi radiologije bili 70 tisuća kuna mjesečno, ulaganje je itekako isplativo.

– Uvođenjem ovog sustava svrstali smo se uz bok europskim i svjetskim bolnicama s najvišim standardima – rekao je Bazdan.

Uvođenjem RIS/PACS sustava omogućena je kontrola kvalitete radiološkog snimanja i naknadno poboljšanje snimke čime nestaje potreba za dodatnim snimanjima pacijenata, a veliku vrijednost predstavlja i ušteda na vremenu, posebno u hitnom prijemu, kada se brzina može pokazati ključnom za uspješan tijek liječenja.

Pročitajte još

[FOTO] Gradonačelnik Mato Franković obišao radove na Opskrbnom centru u Mokošici

Dulist

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA TURISTIČKE ZAJEDNICE Pazija je začinila ovogodišnji ‘Welcome’

Dulist

ODLIČNE VIJESTI IZ ZRAČNE LUKE RUĐER BOŠKOVIĆ Broj putnika u travnju premašio rekordnu 2019.!

Dulist