Zanimljivosti

BOGAT PROGRAM DO 15. RUJNA Uskoro počinje sedmi Festival soli u Stonu!

ston solana
Created with GIMP

Uskoro počinje sedmi Festival soli u Stonu!

Ove godine odvijat će se na više lokacija od 30. kolovoza do 15. rujna. Festivalski program donosi brojna događanja koja će se većinom odviti od 31. kolovoza do 3. rujna, a eno-gastronomski program u pelješkim restoranima trajat će sve do 15. rujna! Već sedmu godinu Festival soli okuplja velike i male, domaće i inozemne goste te ponajprije lokalnu zajednicu. I to u znaku bijelog blaga ovog kraja, stonske soli koja bi se trebala brati upravo u festivalskom tjednu!

Sva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se vođena tura ‘Priča o solani’ s početkom u 18:00 te program ‘Vadimo sol’ – vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.

Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održavat će se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Za ovu godinu pripremljena je iznimno bogata ponuda te će uz lokalne biti i razni proizvodi iz svih krajeva Lijepe naše! Posebno veseli, javljaju organizatori, što su i ove, treće godine za redom, stonski i pelješki restorateri i vinari osmislili posebne menije za festivalski program te će ih nuditi tijekom cijelog festivala.

I u sedmoj godini Festivala soli nastavlja se lijepa suradnja s Domom Marina Držića koja traje od samog početka! U produkciji Doma Marina Držića i ove se godine održava Komarda Art Park, likovna kolonija na kojoj će sudjelovati brojni lokalni umjetnici, a iznjedrit će izložbu radova pred kraj festivala, 15. rujna. Kako se navodi u najavi ovogodišnjeg festivala, vrijedni kolege iz Doma pripremaju i likovnu radionicu za djecu ‘Držićeva stonska priča’, 31. kolovoza u Parku Komarda. Dom Marina Držića također je i partner uz Narodnu knjižnicu Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Solanu Ston u izložbi Etnografskog muzeja Split naslovljenoj ‘Priča o soli i solarstvu’ koja će biti postavljena u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio od 31. kolovoza. Izložbom će biti predstavljene tri aktivne hrvatske solane: stonska, ninska te ona najveća na otoku Pagu. Kustosica izložbe je Maja Alujević iz Etnografskog muzeja Split koji je dragi gost na ovogodišnjem festivalu!

-Jedva čekamo još jedno izdanje programa ‘Wine, Salt & Jazz Night’ u suradnji s Event Labom Dubrovnik! Prvu večer glavnog programa tako ćemo uživati u degustacijama lokalnih peljeških bijelih vina uz jazz duo Ivan & Viktor. Dress code je bijelo – prigodno uz bijela pelješka vina, zar ne? Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivalskog programa zasigurno će biti koncert na kojem će nastupiti Đani Stipaničev & band u prekrasnom ambijentu Tvrđave Kaštio drugog dana festivala. Ne sumnjamo da će subota, 2. rujna biti prava zabava uz ‘3F GIN DJ party’ i predstavljanje lokalnih proizvođača gina – Habitat Dubrovnik, Kumparak Korčula, i Đuračić Ston na Placi u Stonu! – najavljuju organizatori te dodaju kako je i ove godine s njima Kulturna udruga Aster, suradnik od prvog Festivala soli!

Izvest će marionetsku predstavu ‘Princeza Cmizdrela’ i animirati najmlađu festivalsku publiku! One nešto starije Jadranka Ničetić ove godine vodi kroz posebnu radionicu spravljanja konserve pod svečanim nazivom ‘Festa od pomadora’. Svi će sudionici imati priliku čuti i vidjeti kako se nekada činjela konserva koja se čuvala i rado dodavala jelima. U završnici festivala, 15. rujna dr. Sandi Tešanović održat će predavanje ‘Sol i zdravlje’ na kojem će predstaviti medicinske učinke soli koju su naši stari prepoznavali ne samo kao začin već i kao lijek.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette , uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program sedmog Festivala soli dostupan je na webu.

festival soli program 2023

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist