DuList IN

BIVŠA MISSICA PREBOLJELA KORONU Korčulanka Mia Rkman na ‘Štamparu’ upisuje ljude za testiranje na COVID

BIVŠA MISSICA PREBOLJELA KORONU Korčulanka Mia Rkman na 'Štamparu' upisuje ljude za testiranje na COVID

Mia Rkman svijet reflektora i pozornica u zanosnim haljinama zamijenila je maskama i radnim odijelom. Opisala je koliko joj se život u pandemiji promijenio, pišu 24 sata.

-Bila sam pozitivna krajem lipnja. Onog trenutka kada sam izgubila okus i miris, a nisam bila prehlađena, znala sam o čemu se radi. Test je to i potvrdio. Neugodan je bio osjećaj pritiska u prsima koji je trajao 14 dana. To vam je osjećaj kao kad puno trčite pa ne možete doći do zraka – priča Korčulanka Mia Rkman (23), Miss Universe Hrvatske 2019., koja trenutačno radi na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Umjesto reflektora i haljina – radno odijelo

Ujedno sljedeći tjedan čeka i rezultat serološkog testiranja da zna koliko je još ‘otporna’ na koronu.

Svijet reflektora i pozornica u zanosnim haljinama zamijenila je maskama i radnim odijelom. Opisala nam je koliko joj se život u pandemiji promijenio:

– Pa i nije puno, osim što je nekako smireniji ako izuzmemo situaciju na Štamparu. Ondje često ne znamo gdje nam je glava. Ono što mi se promijenilo isto je kao i drugim studentima a to je da nam se svijet odvija na laptopu. Iako sam društvena osoba, sadašnji kontakti su mi svedeni na minimum

Dodaje kako to što je imala blage simptome ne znači da nije bilo neugodno s koronom, ali nije se zabrinula jer ne spada u rizične skupinu.

– Nemam kronične bolesti, mlada sam i nikada nisam imala nekih zdravstvenih problema pa se nisam ni zabrinula. To je virus i ne gledam na to kao na kraj svijeta, ali ljudi i dalje ne razumiju da taj virus neće sam od sebe nestati. Za mene je bio benigan, ali za nekoga je poguban. Mnogi i danas na testiranje dolaze bez maske i čude se kada ih izdvojimo od drugih. Kao da uopće nisu svjesni što se događa. Tako ponašanje jednostavno nije uredu – dodaje Mia.

‘Mjere su dobre ako ih se svi držimo’

Njezin brat i njegova djevojka su liječnici, a kako je i ona zdravstvene struke, obitelj joj, kaže, radi punom parom. Od bliskih ljudi, pozitivan joj je bio dečko s kojim živi i s kojim je sada dvije godine.

– On je magistar ekonomije i radi u obiteljskoj firmi. Koronu je lakše podnio od mene jer je samo izgubio osjet njuha i okusa – dodala je. Smatra da bi mjere koje su na snazi bile dovoljne kada bi ih se svi pridržavali.

– Ne vidim problema da se mladi suzdrže par mjeseci od subotnjih izlazaka. Jednostavno situacija nije normalna i trebamo se svi prilagoditi. A evo kako izgleda jedan radni dan bivše misice.

– Startamo s poslom u osam sati. Prije oblačimo kute, stavljamo kiruršku masku, dezinficiramo ruke. Odlazimo u kontejner i onda opet dezinficiramo ruke, stavljamo rukavice i masku M3. Kroz nju ništa ne prolazi. Po potrebi stavljamo vizire ili zaštitne naočale, jakne i krećemo raditi – kaže Mia koja ne diže glavu od stola do 14 sati.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Instagram/Mia Rkman

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist