Koronavirus u Hrvatskoj

BEROŠ PORUČIO Samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije, ne testiranjem

koronavirus italija 1

Testiranje je potrebno, ali nije metoda kojom se može zaustaviti na siguran način širenje epidemije. Pridržavanjem mjera i odluka puno više možemo učiniti nego da testiramo čitavu naciju dva puta dnevno – poručio je ovog četvrtka ministar Vili Beroš. Rekao je kako je jučer bilo govora da će neka država provesti 20 tisuća testiranja na ograničenom lokalitetu. Možda će dobiti 180 pozitivnih i što ćemo s tim podatkom?, upitao je.

– Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje, jer samo odgovornim ponašanjem sprječavamo transmisiju bolesti – rekao je dalje.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je kako su testirane sve osobe koje su bile u samoizolaciji, a koje su kontakti bolesnika i koji su dobili simptome. Bilo je puno osoba u direktnom kontaktu s oboljelim, a da to nisu znali, te su u međuvremenu imali jako puno sekundarnih kontakata. I njima su se radili testovi kako bi se oslobodili sekundarni kontakti.

Capak je mišljenja kako bi se testiranje trebalo pojačati u zdravstvenim ustanovama, pogotovo na odjelima gdje ima jako puno rizičnih bolesnika.

Ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako se testiraju svi bliži kontakti i svi pod sumnjom i u izolaciji, a počinju razvijati simptome. Međutim, najavila je kako će zbog velikog broja pitanja pa i sugestija kolega iz šire znanstvene zajednice napraviti konkretna pitanja na koja će moliti kolege za konkretne odgovore o testiranjima.

Capak je rekao kako je dnevni kapacitet testiranja veći od tisuću dnevno.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist