Koronavirus u Hrvatskoj

BEROŠ O LISTAMA ČEKANJA ‘Razmišljamo o uvođenju dodatnih smjena, rada vikendom…’

bolnica sestre

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, ministar zdravstva Vili Beroš je govorio i o reaktivaciji zdravstvenog sustava 4. svibnja, a najviše o – pretragama.

– Od 4. svibnja, u drugoj fazi reaktivacije, dolazi na red aktivacija javnog i privatnog zdravstvenog sustava. Ovom se epidemijom prolongiralo čekanje na pretrage određenih bolesnika, iako nikad nisu ukinuti dijagnostički postupci. Mojom uputom je sugerirano da se odgode svi hladni postupci koji nisu važni, ali isto da se prolongiraju, no ne i ukinu dijagnostički postupci. S time da se da smo rekli da se za hitne i prioritetne bolesnike odvijaju i dalje – naglasio je Beroš.

Također je istaknuo da će se evaluirati liste čekanja.

– Vidjet će se tko je propustio svoje termine te u odnosu na patološko stanje, ponovno će se zvati pacijenti i dogovoriti dijagnostički postupci. To bi trebalo ići ubrzano od 4. svibnja. Razmišlja se o uvođenju dodatnih smjena, rada vikendom i preraspodjeli radnog vremena. Moramo sve snage upregnuti da bismo nadoknadili zaostatke. Bit će upitno u kojem se opsegu to može napraviti. Primjerice, svi zdravstveni radnici koji imaju malodobnu djecu vjerojatno neće moći odmah od 4. svibnja stupiti na svoje radne dužnosti, jer se školske ustanove otvaraju tek 11. svibnja. Vidjet ćemo što će biti s raspoloživosti zdravstvenog kadra. Napravit ćemo sve da u novim okolnostima upregnemo zdravstveni sustav i da budemo na dispoziciji svim korisnicima. Svi bolesnici koji su naručeni, dobit će upute od svojih centara što i kako – navodi Beroš i dodao: ‘Privatnici će biti uključeni, ako vidimo da zbog kadra ili nečega drugoga, javnozdravstvene ustanove ne mogu stići odraditi sve zaostatke’.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist