Aktualno

Barmeni udruge ‘Art Cocktail Dubrovnik’ podijelili recepturu za novogodišnji koktel

IMG 2547
Na samom kraju godine poznati dubrovački miksolozi iz udruge barmena Art Cocktail Dubrovnik podijelili su recepturu za  novogodišnji koktel, ali i komentirali sezonu koja je iza nas.
– Još uvijek su u porastu low ABV kokteli, odnosno kokteli sa smanjenim udjelom alkohol, a vjerojatno pod utjecajem toga sve su popularniji kokteli s pjenušcem. Ove godine imali smo nekoliko varijacija i bili su prilično traženi. Također je sve veća potražnja i za bezalkoholnim koktelima koji više nisu samo usputna stavka u koktel karti. Sve se više traže i pića organskog porijekla, kao i prirodni zaslađivači poput meda, agavina sirupa, sirupa od datulja… Jasno, ipak je najviše ljubitelja klasičnih koktela, a od jakih alkoholnih pića u porastu su kokteli s whiskeyemtequilom i mezcalom – rekao je predsjednik Udruge Leo Bautović.
Mario Saulan iz cavtatskog Caffe bara Mihael dodaje: –  Ove godine u nekoliko koktel karti stavili smo neke svoje unikatne koktele s kojima smo osvajali prva mjesta na natjecanjima. To se pokazalo kao pun pogodak jer gosti zaista vole popiti pobjednički koktel s potpisom. Također, i sami nazivi koktela prilično su važni pa se tako i dalje pojačano piju kokteli iz tematskih koktel karti koje smo osmislili, kao što su Game of Thrones ili Dubrovačka Republika. Što se okusa tiče, traže se slatko-kiseli, gorkasti i spicey kokteli.
Ove godine osim sudjelovanja na natjecanjima i mnogim masterclassima Ivana Vinković iz Tata’s bara pozvana je da sudjeluje na Athens Bar Showu te je kao dio hrvatskog Moet Hennessy tima predstavljala udrugu i grad.
-Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja renomirane svjetske barmena na jednom mjestu. Posjetili smo nekoliko masterclassa i prezentacija, upoznali neke nove brandove i napravili veliki broj koktela na guest shiftu Eminente Ruma i Volcan Tequile za posjetitelje kojih je bilo preko 10 000. Posebno su me zanimali premium i ultra-premium proizvodi jer je i ove sezone kod nas u Tata’s baru bio veliki interes za njih, te mogu s ponosom reći da mi u Dubrovniku idemo ukorak i dobro smo popratili taj trend – smatra Ivana.
Leo Bautović ističe još jednu zanimljivost:
– Domaći brandovi alkoholnih pića sve su brojniji, ali i -što je još važnije- sve kvalitetniji. Tako sada imamo puno veći izbor kvalitetnih  domaćih proizvoda (ginova, likera, rakija, vermoutha) od kojih možemo sastavljati premium koktele s prepoznatljivim lokalnim obilježjima, što gosti posebno odobravaju.
Za naš novogodišnji koktel izabrali su upravo sastojke hrvatskih proizvođača:
4,5cl Višnja Royal Luxury Kostelac
1cl cijeđeni domaći limun
1barska žlica med planika OPG Niko Barać, Putniković
10cl  Perla Bianca pjenušac Franc Arman 

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist