Na samom kraju godine poznati dubrovački miksolozi iz udruge barmena Art Cocktail Dubrovnik podijelili su recepturu za novogodišnji koktel, ali i komentirali sezonu koja je iza nas.
– Još uvijek su u porastu low ABV kokteli, odnosno kokteli sa smanjenim udjelom alkohol, a vjerojatno pod utjecajem toga sve su popularniji kokteli s pjenušcem. Ove godine imali smo nekoliko varijacija i bili su prilično traženi. Također je sve veća potražnja i za bezalkoholnim koktelima koji više nisu samo usputna stavka u koktel karti. Sve se više traže i pića organskog porijekla, kao i prirodni zaslađivači poput meda, agavina sirupa, sirupa od datulja… Jasno, ipak je najviše ljubitelja klasičnih koktela, a od jakih alkoholnih pića u porastu su kokteli s whiskeyem, tequilom i mezcalom – rekao je predsjednik Udruge Leo Bautović.
Mario Saulan iz cavtatskog Caffe bara Mihael dodaje: – Ove godine u nekoliko koktel karti stavili smo neke svoje unikatne koktele s kojima smo osvajali prva mjesta na natjecanjima. To se pokazalo kao pun pogodak jer gosti zaista vole popiti pobjednički koktel s potpisom. Također, i sami nazivi koktela prilično su važni pa se tako i dalje pojačano piju kokteli iz tematskih koktel karti koje smo osmislili, kao što su Game of Thrones ili Dubrovačka Republika. Što se okusa tiče, traže se slatko-kiseli, gorkasti i spicey kokteli.
Ove godine osim sudjelovanja na natjecanjima i mnogim masterclassima Ivana Vinković iz Tata’s bara pozvana je da sudjeluje na Athens Bar Showu te je kao dio hrvatskog Moet Hennessy tima predstavljala udrugu i grad.
-Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja renomirane svjetske barmena na jednom mjestu. Posjetili smo nekoliko masterclassa i prezentacija, upoznali neke nove brandove i napravili veliki broj koktela na guest shiftu Eminente Ruma i Volcan Tequile za posjetitelje kojih je bilo preko 10 000. Posebno su me zanimali premium i ultra-premium proizvodi jer je i ove sezone kod nas u Tata’s baru bio veliki interes za njih, te mogu s ponosom reći da mi u Dubrovniku idemo ukorak i dobro smo popratili taj trend – smatra Ivana.
Leo Bautović ističe još jednu zanimljivost:
– Domaći brandovi alkoholnih pića sve su brojniji, ali i -što je još važnije- sve kvalitetniji. Tako sada imamo puno veći izbor kvalitetnih domaćih proizvoda (ginova, likera, rakija, vermoutha) od kojih možemo sastavljati premium koktele s prepoznatljivim lokalnim obilježjima, što gosti posebno odobravaju.
Za naš novogodišnji koktel izabrali su upravo sastojke hrvatskih proizvođača:
4,5cl Višnja Royal Luxury Kostelac
1cl cijeđeni domaći limun
1barska žlica med planika OPG Niko Barać, Putniković
10cl Perla Bianca pjenušac Franc Arman