Sport

Barakude pobjedom zaključile svoj nastup u skupini A Svjetskog prvenstva

Barakude pobjedom zaključile svoj nastup u skupini A Svjetskog prvenstva
Franko Lazic of Croatia controls the ball during the men match between team Argentina (white caps) and team Croatia (blue caps) at 20th World Aquatics Championships at the Marine Messe Hall B in Fukuoka (Japan), July 17th, 2023.

Nije baš ni bilo dvojbe, ali svaku se utakmicu na bilo kojem svjetskom prvenstvu mora ozbiljno shvatiti, profesionalno joj pristupiti i tako odigrati. Neovisno tko bio s druge strane ili koliko unaprijed znali da je suparnik inferiorniji, piše Hrvatski vaterpolski savez o utakmici Hrvatske i Južne Afrike koju je Hrvatska dobila s uvjerljivih 29:6.

Tako su Barakude odigrale 3. kolo skupine A na ovom Svjetskom prvenstvu protiv Južne Afrike. Svi su znali da će Hrvatska slaviti, pobijediti visoko, ali valjalo je to ipak i dokazati, potvrditi. Izbornik Tucak za ovu je utakmicu, kako je i najavio odlučio odmoriti dvojicu centara koji su odigrali obje prve utakmice u Dohi (Lončar i Vrlić). Umjesto njih u postavi su bili kapetan Ivan Krapić i Matias Biljaka. Ujedno, cijelu je utakmicu priliku za braniti dobio Mate Anić ili priliku za odmor više zavrijedio je Marko Bijač.

Rezultatski, nije prva minuta završila, a već je bilo 2:0 za Hrvatsku (Krapić i Fatović). Nakon prve četvrtine 7:2, sredinom druge dionice 11:3. U prve tri četvrtine naši su igrači ravnomjerno podijelili pogotke, po 7 u svakoj dionici. Izuzev zadnje, tu je bilo ipak malo više. Ništa čudno onda da su se svi naši igrači izuzev vratara upisali u strijelce.

Očekivano, igrač utakmice je jasno iz hrvatske momčadi, odnosno to je Franko Lazić.

-Dogovor uoči utakmice je bio iskoristiti ju za ono što slijedi kasnije. Tako je i bilo, mislim iskoristili smo priliku. Južna Afrika je ipak momčad koja nam nije dorasla, to smo dokazali. Mi smo europski doprvaci, nikoga ne podcjenjujemo, ali shodno našem rejtingu moramo i igrati – rekao je Zvonimir Butić.

– Odmah smo, od početka bili pravi odnosno ozbiljno smo ušli u utakmicu, koliko god Južna Afrika bila daleko ispod nas kada govorimo o kvaliteti. Mislim da smo bili raznovrsni, lepršavi, nitko se nije ozlijedio, pa ni previše umorio i sada idemo prema osmini finala. Po meni je ovo bila utakmica samo da se što prije osvježimo. Utakmica koja nam nije toliko psihološki bila opterećujuća kao one dvije prijašnje i kao što će biti u nastavku turnira. Odmorili smo Vrlića i Lončara, sve ide kako treba. Samo, nismo mi došli ovdje kako bi pobijedili Južnu Afriku, Australiju ili danas-sutra Brazil, Kinu, svejedno. Ne, mi smo ovdje došli po nešto više – naveo je Ivan Krapić.

Franko Lazić je također dao izjavu.

-Očekivano uvjerljivo, pa je i lakše onda zaboraviti poraz od Španjolske. Sad se fokusiramo odmah na osminu finala. Uvijek svaka utakmica u borbi za olimpijske igre nosi sa sobom i određeni pritisak, onako lagano, u podsvijesti. To se možda malo dalo za primijetiti i kod Talijana protiv Rumunjske i da sad ne spominjem dalje. Nama je imperativ jednostavno pobjeda u osmini finala. Ulazak u tu utakmicu bez straha, maksimalno i ući u četvrtfinale Svjetskog prvenstva – rekao je Lazić.

Hrvatska će se u osmini finala susreti s boljim iz dvoboja Kina – Brazil koji je na rasporedu kasnije večeras, a utakmica osmine finala je na rasporedu u nedjelju, 11. veljače u 10 sati po hrvatskom vremenu.

Pročitajte još

HRVATSKA FLAG FOOTBALL LIGA Dvije pobjede i jedan poraz za Sharkse

Dulist

Marija Nikoleta Đivanović i Ante Kolunđija prvi na utrci Wings for Life

Dulist

Plivački klub Jug osvojio 13 medalja, od toga osam zlatnih!

Dulist