Sport

Barakude pobjedom napuštaju SP, Tucak: ‘Završila je napokon ova muka’

blank
Team Croatia reacts during thematch Men Water Polo Croatia v. Australia in the 20th World Aquatics Championships at the Marine Messe Hall B in Fukuoka (Japan), July 27th, 2023.

Barakude napuštaju Japan i Svjetsko prvenstvo u Fukuoki na 9. mjestu, nakon što su uvjerljivo i sigurno pobijedili Australiju 17:10.

-Bila je to utakmica u kojoj su naši igrači iskazali ozbiljnost, profesionalnost i odgovornost. Naime, možemo apsolutno shvatiti da bi nakon poraza od Crne Gore u osmini finala najradije otišli doma, ali odigrali su korektno i maksimalno, bez opuštanja, zadnje dvije utakmice na ovom turniru. Nakon Kanade, ‘pala’ je i Australija. Doima se čak i relativno jednostavno, lagano. U svakom slučaju uvjerljivo i zasluženo jer naši mladići nisu dopustili Australcima niti jedno vodstvo – piše HVS.

Sve što je suparnik uspio postići su tri izjednačenja – 1:1, 3:3 i 4:4. U potpunosti je iz igre Australije ‘isključen’ njihov ponajbolji igrač, Nathan Power. Obojica australskih vratara su kumulativno skupili 2 obrane, iako službena statistika bilježi tri, ali radi se o jednoj krivo uknjiženoj obrani Portera kada je bila vratnica.
Jedino što je Australija dobro činila bolji je napad s igračem više (8-12).

U redovima Barakuda najbolji su bili Vukičević (5 golova), Bukić (4 pogotka), ali ponovo i debitant, Zvonimir Butić koji je uz dva gola ubilježio po jednu asistenciju, blokadu, osvojenu loptu, kao i jednu dobru dodatnu obrambenu reakciju.

-Dvojbe oko pobjednika susreta nije bilo, a sve je riješeno pred kraj treće četvrtine kada je Hrvatska mini-serijom 4:0 (Harkov 2, Bašić i Vukičević) dotadašnje vodstvo 10:8 pretvorila u 14:8. Sljedeće Svjetsko prvenstvo odigrat će se već u veljači 2024. u glavnom katarskom gradu, Dohi. Jasno, prije toga ne valja smetnuti s uma i Europsko prvenstvo u siječnju, u Izraelu – ističu.

– Naravno da ova pobjeda nije baš “zaliječila” rane od ranije. I neće još dugo. Ono što je bila naša dužnost, kao sportaša, kao ljudi koji su pali, je bila dignuti se. Morali smo iz poštovanja prema samima sebi odraditi ovo do kraja. Jasno je mislim svakom na ovom turniru, pa i u cijelom svjetskom vaterpolu, da Hrvatskoj nije mjesto ovdje gdje smo završili. Ponovit ću samo još jednom, sami smo si krivi najviše. Sve je bilo u jednoj lopti, jednom detalju, jednoj gredi. Otišlo je na suprotnu stranu, ne na našu. Analizirat ćemo pomno zašto. Spremni smo napraviti detaljnu analizu, ja sam spreman preuzeti svoj dio odgovornosti i hoću, kao i uvijek. Ono što smo trebali napraviti do kraja, biti pravi sportaši, to smo napravili s ove dvije zadnje pobjede. Život je sazdan od pobjeda i poraza, uspona i padova. Kad padneš, treba biti dovoljno jak i za dignuti se. To samo jaki mogu. Završila je napokon ova muka po nas koja je nama bila jako teška zadnjih 4-5 dana – naglasio je izbornik Ivica Tucak.

Foto G. Scala/DBM za HVS

Pročitajte još

REGIONALNA LIGA Mladost petercima dobila Jug

Dulist

SVI U GOSPINO POLJE Sutra počinje košarkaška Premijer liga!

Dulist

UZ MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE U subotu treći Lapad Run

Dulist