Sport

Barakude izgubile od Mađarske u prijateljskoj utakmici

Barakude izgubile od Mađarske u prijateljskoj utakmici

U prvoj od dvije predviđene prijateljske utakmice u Šibeniku između Hrvatske i Mađarske, dva sastava koja su u jeku priprema za Olimpijske igre u Tokiju, bolji je bio aktualni europski prvak.

Načelno, uistinu u ovom pripremnom razdoblju konačan ishod nije od presudne važnosti, posebno što se obje reprezentacije nalaze u gotovo pa istom pripremnom trenutku – neposredno nakon bazičnih priprema i na samom začetku čisto ‘vaterpolskih’ treninga. To je i bilo vidljivo kroz nekoliko detalja utakmice i to kod obiju momčadi. Primjerice, realizacija igrača više je zasad još uvijek podjednako neuspješna, kako kod Hrvata, tako i kod Mađara. Drugo, oba su sastava imala razdoblja uspona i padova. Veći je problem za naš sastav što su izabranici Ivice Tucka imali jedan bitniji pad više. Prvi je uslijedio krajem druge i početkom treće četvrtine kada je Mađarska napravila seriju 3-0, te povela od 5:4 do 8:4. Nakon toga je uslijedio pad Mađara, uvjetovan doduše i bitno boljom igrom naših reprezentativaca koji su napravili mini-niz od čak 5-0 odnosno od 8:4 za Mađarsku do 9:8 za Hrvatsku u prvoj minuti zadnje četvrtine. Nažalost po našu momčad, tada je slijedio završni udar Mađara koji su s 4 uzastopna gola (Pasztor i Zalanki po 2) preokrenuli do 11:9 u koristi Mađarske, te tog trenutka praktički osiguranu pobjedu.

Ne valja smetnuti s uma kako je ovo našoj izabranoj vrsti prva pripremna utakmica uopće nakon okupljanja početkom lipnja. Možda su i stoga nešto shvatljiviji trenuci dekoncentracije, pa i zaboravnosti, primarno u obrani. Mađari su najveći dio golova postigli s vanjskih pozicija, što za sastav koji ima ‘razarače’ u vidu Zalankija, Vamosa, De. Varge i Hosnyanszkog i nije za čuditi, ali ipak zamjetno je bilo da hrvatski blok nije bio na visini. Pogotovo ne u prvoj polovici utakmice. Bilo je i nekoliko trenutaka potpuno krivog preuzimanja ili jednostavnog ‘zaboravljanja’ na pojedince koji bi to kažnjavali, poput gola Zalankija za vodstvo Mađarske 6:4. Nije baš odveć za pohvaliti ni gol Haraija s 2 metra, iz pozicijskog napada (šrauba za 8:4 Mađara), neovisno o koliko se kvalitetnom centru radi.

Za pohvaliti je zato pojačani, dinamizirani pristup naših igrača u drugoj polovici utakmice. Marcelić je između vratnica zamijenio Bijača, obrambeni blok je bio puno agresivniji, borbeniji, a to je onda dalo i sigurnost više napadu. U to razdoblju je slijedio navedeni niz Hrvatske 5-0 (Garcia gol iz kontre za 5:8, pa Miloš s desnog krila za 6:8, zatim klasičan projektil Obradovića za 7:8 i onda dva Benićeva ‘torpeda’, za izjednačenje 8:8 sedam sekundi prije kraja treće četvrtine, te gol za naše jedino vodstvo 9:8 u prvoj minuti zadnje četvrtine).

Inače, u odnosu na 19 igrača koliko ih trenutačno izbornik Ivica Tucak ima na pripremama u Šibeniku, ovu su utakmicu ‘preskočili’ ljevoruki Joković koji ima manjih problema s ozljedom rebara, centar Lozina, braniči Burić i Bašić, vratar Popadić, te vanjski Lazić.

Što se Mađara tiče, utakmicu s Barakudama u petak su s tribina gledali treći vratar Levai, potom Angyal, Burian, Konarik, Nemet i Manhercz. Načelno, postave obiju momčadi iz prve šibenske utakmice su gotovo pa i najbolje Hrvatske i Mađarske. Naglašavamo, gotovo najbolje, jer je doista teško zamisliti primjerice Barakude bez Jokovića, ali i Mađare bez Angyala.

Bilo kako bilo, za vjerovati je da su obojica trenera dobili još nešto malo bolji uvid u stanje svojih momčadi. Već sljedeći dan, odnosno subota donosi i novi ogled istih suparnika.

Naime, Hrvatska i Mađarska će se ponovo sučeliti u još jednom prijateljskom susretu u Šibeniku u subotu, ali od 20.00 sati.

Tekst/Foto: HVS

Pročitajte još

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist

POSLJEDNJA PRILIKA ZA PRIJAVU Pridružite se utrci 5K, trčite ili navijajte za Marka!

Dulist

NAKON 24 GODINE Hrvatska malonogometna reprezentacija izborila Svjetsko prvenstvo!

Dulist