Sport

Bajru Sariću nagrada za životno djelo Hrvatskog šahovskog saveza

Bajru Sariću nagrada za životno djelo Hrvatskog šahovskog saveza

Bajro Sarić, gotovo i polustoljetni šahist, istaknuti dubrovački šahovski pregalac i donedavni predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik dobitnik je priznanja za izniman doprinos u kategoriji šahovski djelatnik, neke vrste nagrade za životno djelo u šahovskoj aktivnosti.

Nagradu mu je dodijelio Hrvatski šahovski savez u povodu svoje 110. obljetnice na svečanoj sjednici Skupštine koja je održana u utorak u Zagrebu. Sama nagrada svojevrsno je priznanje i dubrovačkoj šahovskoj zajednici za natjecateljske i organizacijske uspjehe u protekla dva desetljeća, a na neki način i skoro stoljetnu tradiciju organiziranog šaha u Dubrovniku.

U obrazloženju prijedloga za priznanje Bajru Sariću, koji je Izvršnom odboru Hrvatskog šahovskog saveza podnio Šahovski savez Dubrovačko-neretvanske županije – u osnivanju i koji je IO HŠS jednoglasno prihvatio na svojoj sjednici od 4. prosinca 2022. stoji kako je rođen 1.9.1952. u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu te Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu.

Dubrovnik mu je cijeli život jedino prebivalište i mjesto njegove šahovske aktivnosti počevši od 1965. u šahovskim klubovima Plamen, preko GOŠK-a, Dubrovkinja do Dubrovnika.

Predsjednik je Šahovskog kluba Dubrovnik neprekidno od 2002. do 2022., a istekom mandata u prosincu 2022. povlači se u šahovsku mirovinu iz zdravstvenih razloga.

U posljednjih 12 godina Šahovski klub Dubrovnik pod predsjedanjem Bajra Sarića ostvario je goleme iskorake u natjecateljskom smislu. Tako je klub još 2007. kao pobjednik II. HŠL – jug ostvario plasman u viši rang natjecanja – I.b HŠL u kojoj je nastupio od 2008. do 2017., da bi se potonje godine kao drugoplasirani u I.b HŠL  plasirao u najviši hrvatski ekipni šahovski razred – I.a hrvatsku šahovsku ligu u kojoj je nastupio 2018. iz koje je ispao i u 2019. i 2021. nastupio je ponovno u I.b HŠL. 2021. ŠK Dubrovnik je ispao iz I.b HŠL i vratio se u II. HŠL – jug gdje je tekuće, 2022. uvjerljivo osvojio prvo mjesto u plasirao se u kvalifikacije za I.b HŠL. ŠK Dubrovnik je 2011. osvojio i odlično 3. mjesto u Finalu Kupa Republike Hrvatske.

Bajro Sarić pokretač je Međunarodnog turnira u ubrzanom šahu  ‘Dubrovnik Open’ koji se prekidima u par godina održava već 12 godina /od 2008./ i svojevrsni je regionalni šahovski brend.

-Najveći dio svoga ‘neprofesionalnog’ života dio svoga ga života posvetio je šahu i kao igrač, ali u uglavnom kao šahovski djelatnik u vom Šahovskom klubu Dubrovnik i umnogome je zaslužan za spomenute uspjehe, kao neumorni šahovski djelatnik koji se brinuo o organizaciji, administrativnim, tehničkim i financijskim aspektima, kao neka vrsta spiritus movensa, odnosno pokretačke snage kluba. Umnogome je zaslužan što je Dubrovnik u posljednja dva desetljeća upravo u njegovom mandatu ostvario vidno mjesto, odnosno položaj na hrvatskoj klupskoj šahovskoj karti i postao značajno hrvatsko šahovsko odredište – navode iz kluba na stranicama.

 

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist