Politika

Bačić Vladi: Brodarima ukinite plaćanje cestarine!

Bačić Vladi: Brodarima ukinite plaćanje cestarine!

Predsjednik ŽO HDZ-a Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić reagirali su na priopćenje ministra Siniše Hajdaša Dončića o racionalizaciji linija prema hrvatskim otocima.

Iz ministrovog se priopćenja, rekao je Bačić, da naslutiti kako će Vlada ukinuti samo dužobalnu liniju od Rijeke do Dubrovnika.

– Sve drugo što smo mi iznijeli u četvrtak ispada da je bio plod naših izmišljotina. Ovdje imate prijedlog Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu linijskom obalnom pomorskom prometu s obrazloženjima, koje je nama poslužilo da javnost upoznamo s namjerama hrvatske Vlade da drastično izvan sezone smanji broj linija prema hrvatskim otocima.

Mi smo uspoređujući sadašnje stanje i ono koje bi trebalo proizaći iz odluke izračunali da se na Jadranu ukida 25 posto svih linija prema otocima. Ako laže koza, ne laže rog – istaknuo je Branko Bačić, dodavši kako nije prvi put da ministar dovodi u zabludu stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije.

– Nakon brojnih varijanti prometne povezanosti krajnjeg juga Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a rekao bih i u cijeloj Hrvatskoj, nitko ne zna kako će ova Vlada povezati jug. Hoće li se i kada graditi Pelješki most, koridor kroz Neum, autocesta do Dubrovnika? To više nikome živo u Hrvatskoj nije jasno, a na tom tragu zbunjivanja javnosti jest i ovo jučerašnje priopćenje – rekao je Bačić, ponovivši ponovno koje se linije predlažu ukinuti.

– Ministru predlažemo da ako nije u stanju rebalansom ili racionalizacijom poslovanja svog ministarstva namaknuti 38 milijuna kuna, za koliko planiraju uštedjeti smanjivanjem linija, neka ukinu brodarima plaćanje cestarine po litri goriva čime će se namaknuti oko 75 milijuna kuna godišnje – predlaže Bačić, poručivši Vladi da odustane od ovakve sramotne odluke te osigura sredstva za postojeći, ako ne i bolji pomorski promet za povezivanja otoka s kopnom.

– Ovo pokazuje da Vlada ne razumije položaj i probleme hrvatskih otoka. Znamo da je Vlada u teškoćama, ali ih ne može rješavati ako živi u iluzijama te se prema građanima ne može ponašati podcjenjivački i bahato – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist