Grad

AUTOR KOCKE MORA OGORČEN ‘Spreman sam zaštititi svoja autorska prava’

AUTOR KOCKE MORA OGORČEN 'Spreman sam zaštititi svoja autorska prava'

Spomenik braniteljima na Pilama autora arhitekta Igora Franića, čije je postavljanje koštalo 10,6 milijuna kuna, nakon osam godina odlazi u ropotarnicu povijesti. Odluka je to Gradskog vijeća, pokrenuta na prijedlog vijećnika HDZ-a, sukladno zahtjevu dubrovačkih braniteljskih udruga.

Spomenik na Pilama je, podsjetimo, postavljen 2007. godine, nakon što je još 2003. tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s Dubravkom Šuicom, raspisalo arhitektonsko-urbanistički natječaj uređenja platoa na Pilama. Pile su se trebale urediti kroz nekoliko faza, a prvu je predstavljalo upravo podizanje spomenika. Na natječaju je kao najbolje rješenje izbrano ono arhitekta Igora Franića, po čijem se rješenju i pristupilo gradnji spomenika. Stoga nas je zanimao i njegov stav vezano za pokretanje procedure njegovog uklanjanja, a naše prvo pitanje bilo je je li itko iz Grada Dubrovnika kontaktirao na ovu temu.

– Iz Grada Dubrovnika nitko me nije kontaktirao vezano na spomenik. Godine 2003. dobio sam prvu nagradu na arhitektonsko-urbanističkom natječaju za uređenje platoa Pila u Dubrovniku. Spomenik predstavlja samo jedan od integralnih elemenata u tom projektu. Iako je na tadašnje zahtjevanje i molbu mnogih postavljen prvi, spomenik je jedino ispravno i moguće sagledavati i valorizirati unutar ukupnog rješenja platoa novih Pila s kojim čini nedjeljivu cjelinu.

Nakon prezentacije projekta svi su bili upoznati s izgledom i načinom funkcioniranja. Tada su od strane branitelja bila postavljena samo dva zahtjeva, da se dodaju fiksni križ i grb, što je bio moj kompromis. Smatram ispravnim saslušati sve želje i mišljenja. Sve dalje, ako se ovakav nekulturan dijalog s gradom, koji ima kulturne ambicije, nastavi moguće je riješiti i u okviru Zakona o autorskim pravima te potpisanog ugovora – odgovorio je na upit DuLista arhitekt Igor Franić.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist