Koronavirus u Hrvatskoj

Austrija u svibnju otvara restorane. Božinović komentirao popuštanje mjera u Hrvatskoj

c sezonac sezonci konobar11

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je kako 14. travnja otvaraju dio trgovina, vrtne centre i one s građevinskom opremom, a 1. svibnja sve trgovine, trgovačke centre pa i frizerske salone. Hoteli i restorani se neće otvarati prije sredine svibnja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o takvim je mjerama za hrvatsko područje komentirao:

-Od prvog dana funkcioniramo tako da sve mjere koje donosimo, donosimo radi smanjenja brzine širenja koronavirusa i u skladu s preporukama epidemiološke struke. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, popuštat ćemo određene mjere. U pripremi je mogućnost otvaranja, pod određenim uvjetima, otvorenih i ograđenih dijelova tržnica kad je u pitanju plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda. Čekamo optimalan epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo – naglasio je Božinović.

– Sigurno je da svi promišljaju u Hrvatskoj, ne samo o tome kako se organizirati kako bi se usporilo širenje virusa, nego i kako se ekonomski otvarati te kako popuštati mjere. Međutim, preduvjet svakog otvaranja i popuštanja mjera je da održavamo epidemiološku situaciju koliko-toliko linearnom da ne dođe ekspanzije. Imamo cijeli niz djelatnosti koje su u pripremi, ali bilo bi možda prerano govoriti o tome što ćemo napraviti za 5, 10 ili 15 dana. Što god budemo mogli napraviti, s obzirom na ukupnu situaciju, napravit ćemo. Predani smo onom balansu od početka –  zaštiti života i ljudi, ali i tomu da život mora ići dalje – rekao je Božinović.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist