Aktualno

Apsurd bogate zemlje i siromašnog naroda

Apsurd bogate zemlje i siromašnog naroda

Poznata HTV-ova novinarka, ustrajna ekološka aktivistica te voditeljica tri Konvoja Libertas za Dubrovnk, Branka Šeparović sudjelovala je u nedavnoj Javnoj raspravi o Studiji utjecaja

na okoliš Športsko-rekreacijskog centra s igralištem za golf na Srđu.

Iako je taj utorak imala dogovoren cijeli niz sastanaka, doletjela je prvim zrakoplovom za Grad jer bilo joj je važnije, naglasila je, 'biti uz Dubrovnik i njezine Dubrovčane'. Vremena za kavu i razgovor nije bilo, pa je tako propao i dogovoreni intervju. No, gospođa Branka nije iznevjerila, kao da priprema svoju 'Škrinju' satkala je priču o Srđu, Dubrovčanima i svemu što nam se događa iznad glava. A ovo je njezina priča:

– Novinarska je poslastica veliku, zamršenu, slojevitu temu sažeti u jednu riječ. Tako sve ono što se priprema na uzvisini iznad Grada zovemo Srđ, a ja sam za svoju ocjenu o tome bezobrazluku izabrala karcinom. Baš mi je to palo na pamet pri pogledu na šarenu krastu usred ekrana koji je trebao sugerirati modernu i naprednu tribinu u kinu Sloboda, pomoći u argumentaciji čudnom nizu ljudi za stolom koji su predstavljali investitora (uz izuzetak izvanredno korektne i spretne voditeljice javne tribine, predstavnice Dubrovačko-neretvanske županije).

Kako je rekao nobelovac Brodski: Suvremeni urbanisti i arhitekti uništili su više vrijednosti prirode i kulturnog prostora Europe od svih ratnih bombardera. A što bi tek rekao da je poživio do posljednja dva desetljeća XX. stoljeća. Spomenuta vizualizacija planova sa Srđem je šarena – da bi bila pregledna, a brojke polja i kazalo tumačenja treba laicima sugerirati veliko znanje i trud.

Obmana i prijevara. Laž, gospodo moja, nije ni nepristojna ni ružna riječ. Nepristojno i ružno je lagati, a ne na laž upozoravati. Projekti s jedne strane glume brigu za prirodu, krajobraz, zatečeni ambijent, što je nemoguća misija. Ništa se u prirodi, pa tako i na Srđu, ne može promijeniti, a da se sve ne pokvari. Što može biti ljepše i vrijednije od hlada ispod samoniklog starog hrasta, što može biti zanosnije od opojne rapsodije rascvjetanog samoniklog bilja među kamenjem svih oblika. Kako je lijepo odmoriti oko i korak u pitomim plodnim zaravnima, itd…

Što je još o projektu golfa na Srđu za duList napisala Branka Šeparović, pročitajte u tiskanom izdanju duLista!

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist