Kultura

ANSAMBL JANOŠKA besprijekorno umijeće muziciranja, maštovita improvizacija i neizmjerni entuzijazam

74DLJI Ansambl Janoska 3

Virtuozni glazbenici Ansambla Janoška su sinoć, nastupili u Kneževu dvoru te besprijekornim umijećem muziciranja, maštovitim improvizacijama i neizmjernim entuzijazmom osvojili srca publike, koju su čak i raspjevali.

Nevjerojatnih sedam generacija obiteljske glazbene tradicije iznjedrilo je virtuozne glazbenike, pijanista Františeka te violiniste Romana i Ondreja Janošku, braću uz koju svira i kontrabasist Julius Darvas, njihov šurjak koji i sam pripada trećoj generaciji glazbenika.

Sinoć su u Dvoru ipak nastupili kao trio, bez Ondreja Janoške, i s izmijenjenim programom. No, kako im je upravo improvizacija misija, publika itekako nije bila zakinuta niti u jednom aspektu. Program, naslovljen The Big B’s prema prvim slovima velikih glazbenih imena kojima odaje počast, započeo je originalnom skladbom Františeka Janoške Musette pour Fritz, ekspresivnim hommageom Fritzu Kreisleru, američkom violinistu i skladatelju austrijskih korijena koji je za mnoge jedan od najvećih violinista svih vremena. Bachovim glasovitim drugim stavkom Air Orkestralne suite br. 3 u D-duru program je usidren u klasici, a František Janoška počastio je festivalsku publiku s još dvije svoje skladbe, Leov ples posvećen je njegovu sinu, a Souvenir pour Elise baziran na možda najprepoznatljivijem djelu klasične glazbe, Beethovenovoj Für Elise u kojoj je prvi od vrhunaca ove večeri dosegla virtuoznost, inovativnost i strast glazbenika Ansambla.

Nakon vedrih jazz majstorija i Blue Rondo à la Turk Davea Brubecka, Janoške su u svom prepoznatljivom stilu interpretirali jedan od najobrađivanijih hitova Beatlesa, baladu Yesterday koju je Paul McCartney, kako kažu, napisao nakon što ju je čuo u snu. Još jedno djelo Františeka Janoške zaokružilo je program, Cole Over Beethoven, parafraza čeznutljivih djela različitih glazbenih žanrova i epoha koje veže upravo emocija, generacijama omiljene Beethovenove Mjesečeve sonate i jazz standarda Night and Day Colea Portera. Kroz ovu izvedbu, ali i cijelim svojim nastupom, Ansambl Janoška je pokazao kako su pravi poligloti glazbenih jezika obuhvativši širok raspon žanrova te svojom improvizacijom izbrisavši granice među njima. Njihova jedinstvena fuzija improvizacije i kreativnosti u interpretaciji klasičnih skladbi i poznatih tema, iznimna tehnika i međusobna sinergija očarali su publiku koja je s oduševljenjem pratila svaki takt. Tako su neizmjerni entuzijazam samih glazbenika

i nezaustavljiv aplauz svih okupljenih kulminirali bisom, improvizacijskim kolažem više skladbi, od kojih su prvom zahvalili dubrovačkoj publici zasviravši im omiljenu La Musica Di Notte, a potom je i raspjevali Beatlesovom Hey Jude, završivši još jednu večer za pamćenje toplom i vedrom notom.

 

Foto: Press DLJI 

 

 

Pročitajte još

VEČERAS U GALERIJI OTOK Otvaranje izložbe fotografija Ivone Vlašić

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Augenblick’ Ivone Vlašić

Dulist

MINISTARSTVO KULTURE Do 12 tisuća eura potpore za književno stvaralaštvo

Dulist