Aktualno

Androve želje, Androvi snovi

Androve želje, Androvi snovi

Dubrovnik će za 10 godina dobiti 700 POS stanova! Plan je to aktualne gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Oni, naime, planiraju od iduće godine graditi 70 stanova godišnje, čime bi se 700 planiranih stanova na 5 novih lokacija, koje će se uvrstiti u prostorno-plansku dokumentaciju, sagradilo kroz 10 godina. Još zanimljivije od toga su i planirane lokacije.

Dubrovnik, neupitno je, vapi za stanovima po povoljnijim cijenama već godinama, no gradske vlasti jako malo rade po tom pitanju. Po programu poticane stanogradnje sagrađena su tek 64 stana u Mokošici, dok se na nova 64 stana u 8 zgrada, također u Mokošici, čeka već godinama. Ta bi gradnja uskoro trebala početi (ako već nije, ali iz gradske uprave nam nisu odgovorili na taj dio pitanja), a da su POS-ovi stanovi itekako traženi u Gradu svjedoči i lista iz 2008. godine kada se za POS prijavilo skoro 400 građana.

Njih 378 podnijelo je pravovremeno zahtjeve te je tada doduše udovoljavalo uvjetima natječaja, no bilo je još zainteresiranih pa se brojka penje i preko 400. Uz rezervu kako je podatak star 4 godine od kad se puno toga moglo pojedincima promijeniti. No, Grad listu, o čemu smo već pisali, neće revidirati!
 
100 amo, 200 tamo
 
– Kroz prostorne planove osiguravamo nove lokacije za POS stanove i stanove za socijalno ugrožene stanovnike sa ciljem izgradnje dodatnih 200 stanova, kako za kupovinu tako i za najam – napisao je u izvješću o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine. Stoga nas je zainteresiralo o kojim to lokacijama govori gradonačelnik. Pa evo njegovog plana.

Prva lokacija je Nuncijata. Iz Grada Dubrovnika navode kako je ovdje riječ o gradskom zemljištu površine od oko 40 000 m2, gdje je po Detaljnom planu uređenja moguće graditi oko 100 stanova, ostalo je zemljište za branitelje.

Druga, vrlo zanimljiva lokacija jest ona u Komolcu koja je za mandata bivše gradske uprave na čelu s Dubravkom Šuicom bila predviđena za preseljenje Libertasa. Čak je napravljen i idejni projekt nove remize. No, Vlahušiću se Libertas, iako bi uskoro mogao postati beskućnikom, očito nikako ne da preseliti u Komolac. Zašto i bi kad tamo može graditi stanove. Tako nam je rečeno kako je lokacija broj 2 ona u Komolcu, u vlasništvu Libertasa. Površina ovog zemljišta iznosi oko 17 000 m2, a tu je moguće izgraditi oko 100 stanova POS-a.
 
Osojnik za POS i gradske tvrtke
 
O tome je pisao gradonačelniku i u izvješću gradskim vijećnicima:
– Kupili smo 90 000 m2 zemljišta uz cestu prema Osojniku, za ukupni iznos od 6.5 milijuna kuna. Proveli smo uknjižbu i počeli ga koristiti za odlaganje viška iskopa građevinskoga materijala, čime teren pripremamo za konačnu primjenu i štedimo na plaćanju odlagališta. Na zemljištu se planira tehničko-tehnološki blok s parkingom za smještaj svih potreba Grada i gradskih tvrtki. Ovom akvizicijom ispunjavamo potrebe gradskih tvrtki, a istovremeno povećavamo vrijednost njihove imovine, koja će ostati u središtu grada, za različite komunalne i društvene namjene. Prisutnost gradskih tvrtki i ustanova ubuduće će značiti prvo pravo širenje grada prema Primorju, i budućem zapadnom ulazu u Dubrovnik. Parking automobila, autobusa, garažno servisni prostor JP Libertas, skladišta i depoi Vodovoda i DLJI na udaljenosti od grada sa novom cestom do mosta oko 3 km. Primjenom ovog rješenja, Komolac nije više industrijska zona, pa se omogućava njegova bolja valorizacija, koja je uništena kada je izuzetno vrijedno zemljište Remize zamijenjeno za manje vrijedno u Komolcu – mišljenja je Vlahušić.

No, valjda je svjestan kako će do izgradnje tehničko-tehnološkog bloka na Osojniku proći još puno vremena, a ako GP proda Remizu Libertas nema kuda. Zato uz poslovnu zonu na Osojniku Vlahušić planira graditi i POS-ove stanove., I to njih 100 „za radnike koji će tamo raditi“.

Na kojim još lokacijama naš gradonačelnik planira graditi POS stanove pročitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist