AktualnoUrednički izbor

ANA HRNIĆ I VLADIMIR BAKIĆ Rat u Ukrajini usporio ‘booking’, ali najave s tržišta optimistične

hrnic bakic

Nakon dvije neizvjesne pande­mijske godine, prije početka rata u Ukrajini zaista je sve izgledalo izvrsno, činilo se da pandemiju ostavljamo iza nas, počelo je s ublažavanjem restrik­cija vezano za putovanja, i izgledalo je kao da se napokon vraćamo na staro normalno. Stanje bookinga i u privatnom te hotelskom smještaju, prema nama dostupnim informaci­jama bilo je jako dobro, najave letova također. Sad se opet nalazimo u fazi određene neizvjesnosti, i teško je u ovom trenutku prejudicirati dalj­nji razvoj događaja – ističe za DuList direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Dodaje kako za sada nije došlo do većih otkaza, ali da se ‘booking’ uspo­rio. Najave letova za ovu godinu, pod­crtava, i dalje su stabilne što ulijeva optimizam za nadolazeću sezonu. Naglašava kako je MICEsegment bio među pogođenijim tijekom pandemije, ali da sada situacija izgleda bolje nego prethodne dvije pandemijske godine. I po pitanju cruisera, podcrtava Hrnić, najave su također dobre pa i u tom segmentu očekuju pozitivne pomake.

Što se tiče očekivanja s pojedinih turističkih tržišta Hrnić naglašava kako najviše gostiju očekuju s naših tradicionalnih emitivnih tržišta, Uje­dinjenog Kraljevstva, Njemačke, Fran­cuske, SAD-a te domaćeg tržišta i trži­šta regije.

Tržište SAD-a najosjetljivije
— Prema posljednim podacima iz sustava eVisitor, protekli vikend u gradu je provelo 2 472 turista, što je 70 posto prometa na isti dan 2019. godine, a 346 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Najviše gostiju je iz Hrvatske, SAD-a, BiH, Njemačke i Belgije. Što se tiče tržišta SAD-a, ono je u ovom tre­nutku s obzirom na okolnosti osjet­ljivije od ostalih naših tradicionalnih emitivnih tržišta, ali još je rano govoriti o tome koliko će to u konačnici utje­cati na rezultat. Također, s obzirom na činjenicu da će u prometu ove sezone biti i redovna linija američkog United Airlinesa između New Yorka i Dubrov­nika sve do listopada, zauzimamo opti­mističan stav glede tog tržišta, koje je prošle godine bilo od iznimne važno­sti za Dubrovnik. Ustrajemo na našim promotivnim aktivnostima na tom tržištu, šaljemo poruku da je Hrvatska sigurna zemlja i da se kod nas mogu osjećati sigurno. Vjerujemo u konačnici u dobar rezultat – poručuje direk­torica dubrovačkog TZ-a. ­

A, hoće li i u kojoj mjeri situacija s Rusijom i Ukrajinom utjecati na dubro­vački turizam, bilo je naše sljedeće pitanje, kao i koliki udio ruski turi­sti inače zauzimaju u dubrovačkom turizmu. Doznajemo tako da su ruski turisti 2019. bili na 22. mjestu naše top liste s udjelom od 1,11 posto, u 2020. su ‘pali’ za jedno mjesto te su zauzi­mali 0,89 posto, a u 2021. značajno su se spustili na šesto mjesto te su udje­lom činili 5,03 posto u ukupnom broju noćenja. Iz TZ-a naglašavaju kako una­toč najavljenim linijama ruskih avio­prijevoznika, prema stanju u Ukrajini te sankcijama EU prema Rusiji, ne oče­kuju značajan broj gostiju s tog tržišta.

Agresija na Ukrajinu sve poremetila
Optimizam ususret nadolazećoj sezoni izražava i direktor Turističke zajed­nice dubrovačko-neretvanske župa­nije Vladimir Bakić. Početkom godine, naglašava, procjenjivali su značajan oporavak turističkog prometa u Dubro­vačko-neretvanskoj županiji nakon dvije pandemijske godine.

— Sve procjene na turističkom trži­štu potvrđivale su naše planove o ostvarenju oko 80 posto prometa iz predpandemijske 2019. godine. Naža­lost, agresija Rusije na Ukrajinu sve je poremetila i zaustavila. Nakon počet­nog šoka koji se, između ostalog, oči­tuje i u podatku da su rezervacije avio karata u Europskim zemljama u tjednu nakon agresije u usporedbi s tjednom prije pale između 10 i 50 posto, najviše u zemljama u potezu Baltik-Jadran- Crno more i to od 30 do 50 posto. Ipak nakon početnog šoka tržište se pola­gano oporavlja te možemo očekivati povoljnije prilike ukoliko ratni sukob ne zahvati neki širi prostor. Uz ratni sukob još uvijek živimo s pandemijom, ali i s inflacijom koje će također imati utjecaja na turistički promet u svijetu. Procjenjujemo da će i ove godine zna­čajan broj turističkih putovanja biti rezerviran neposredno pred polazak što sve destinacije stavlja pred iza­zove prilagodbe tržišnim okolnostima – istaknuo je Bakić.
Procjenjuje da će županija u ovoj godini imati snažan oporavak tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, našeg najvaž­nijeg tržišta, a tome, dodaje, svakako doprinosi ukidanje svih mjera protiv pandemije Covid-19.

— Dobre rezultate možemo očeki­vati iz drugih europskih država pose­bice Njemačke, Francuske, Slovenije, Španjolske. Iz Poljske, koja je za nas značajno tržište, možemo očekivati nešto manje prometa u usporedbi s ranijim godinama. Iz azijskih zema­lja, iz Australije i Novog Zelanda oče­kujemo tek početak oporavka nakon pandemijskih godina u kojima je pot­puno izostao turistički promet iz nave­denih zemalja. Vjerujemo da ćemo iz SAD-a nastaviti prošle godine zapo­četi oporavak i da rat u Ukrajini neće ozbiljnije ugroziti naše pozicije na ovom važnom tržištu. Planirane pro­midžbene aktivnosti na turističkim sajmovima su zbog restrikcija u poje­dinim zemljama morale biti otkazane, najviše u Njemačkoj. Ipak nekoliko turističkih sajmova je održano. U uspo­redbi s predpandemijskim godinama možemo generalno reći da je intenzitet posjeta očekivano manji, međutim svi s velikim veseljem ističu važnost izrav­nih susreta, dok su virtualna druže­nja tek dobrodošao nadomjestak, ali i dobar alat za manje poslovne sastanke. Većina poslovnih partnera najavljuje snažan oporavak, uz uvjet da se okol­nosti oko rata u Ukrajini dodatno ne zakompliciraju. Također ističu da će restrikcije za putovanja koje većina zemalja značajno ublažava imati tek manji utjecaj na ovogodišnje rezultate. Svi ističu da ćemo u idućim godinama živjeti s inflacijom koja će zasigurno imati utjecaja i na turistička putova­nja – podcrtava Vladimir Bakić.

Na naše pitanje o udjelu ruskih turi­sta na području županije, Bakić ističe kako oni nisu imali značajniji udio u ukupnom rezultatu, međutim, da će se njihov izostanak značajnije osje­titi u segmentu luksuzne ponude. Isto, naglašava, vrijedi i za goste iz Ukrajine. Na naše pitanje o tome za koji segment turizma u županiji mogu očekivati naj­veći uspjeh, a na kojim područjima očekuju određene poteškoće, direktor županijskog TZ-a odgovara kako se ‘svi sudionici turističke ponude, bez obzira na veličinu i vrstu ponude odgovorno pripremaju za prihvat gostiju’.

— Nadamo se da ćemo svi skupa na kraju godine imati razloga za zadovolj­stvo. Naravno, oprez s obzirom na okol­nosti je sveprisutan te traži stalne pri­lagodbe na nove okolnosti – zaključio je Vladimir Bakić.

Pročitajte još

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist