Kultura

‘Amfitrion’ će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu

Na Velikoj Sceni KMD-a održana je press konferencija povodom premijere predstave ‘Amfitiron’ u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku. Autorica teksta je Ivana Vuković prema J.B.P. Molieru, a redateljica Helena Petković. Dubrovačka premijera odigrat će se ovaj petak, 26. ožujka, a šibenska publika će u ovom komadu moći uživati 9. travnja.

Jedini Molièreov mitološki komad ‘Amfitrion’ tematizira sudbinu istoimenog lika iz grčke mitologije, Kreontovog suvremenika i sugrađanina, te Heraklovog očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio Alkmenin uvjet za brak s njim. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona.

Amfitrion i Alkemena tako postaju još jedne žrtve Jupiterove seksualne nezasitnosti koja u komičnom ključu skoro dovodi do raspada njihovog braka. U produkciji KMD-a i HNK Šibenik te u režiji Helene Petković i adaptaciji Ivane Vuković, zadržavajući osnovnu premisu radnje, strukturu zabune i egzistencijalne dileme, ali korištenjem suvremenog jezika i konteksta, ‘Amfitrion’ će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu čime će se komičnost i aktualnost samo potencirati.

Autorski tim:
Redateljica: Helena Petković
Dramaturginja: Ivana Vuković
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Koreografkinja i scenski pokret: Matea Bilosnić
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec
Skladatelj: Damir Šimunović

Igraju:
Amfitrion – Hrvoje Sebastijan
Sosija – Bojan Beribaka
Jupiter – Pavle Vrkljan
Merkur – Branimir Vidić
Alkmena -Franka Klarić
Kleantida – Ana Perković
Noć – Srđana Šimunović

Pročitajte još

RASPISAN NATJEČAJ Dubrovačke ljetne igre traže novog ravnatelja

Dulist

Doris Šarić-Kukuljica dobitnica godišnje Nagrade Vladimir Nazor za 2020.

Dulist

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara, svečano otvaranje vraća se pred crkvu Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija