Kultura

‘Amfitrion’ će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu

'Amfitrion' će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu

Na Velikoj Sceni KMD-a održana je press konferencija povodom premijere predstave ‘Amfitiron’ u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku. Autorica teksta je Ivana Vuković prema J.B.P. Molieru, a redateljica Helena Petković. Dubrovačka premijera odigrat će se ovaj petak, 26. ožujka, a šibenska publika će u ovom komadu moći uživati 9. travnja.

Jedini Molièreov mitološki komad ‘Amfitrion’ tematizira sudbinu istoimenog lika iz grčke mitologije, Kreontovog suvremenika i sugrađanina, te Heraklovog očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio Alkmenin uvjet za brak s njim. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona.

Amfitrion i Alkemena tako postaju još jedne žrtve Jupiterove seksualne nezasitnosti koja u komičnom ključu skoro dovodi do raspada njihovog braka. U produkciji KMD-a i HNK Šibenik te u režiji Helene Petković i adaptaciji Ivane Vuković, zadržavajući osnovnu premisu radnje, strukturu zabune i egzistencijalne dileme, ali korištenjem suvremenog jezika i konteksta, ‘Amfitrion’ će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu čime će se komičnost i aktualnost samo potencirati.

Autorski tim:
Redateljica: Helena Petković
Dramaturginja: Ivana Vuković
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Koreografkinja i scenski pokret: Matea Bilosnić
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec
Skladatelj: Damir Šimunović

Igraju:
Amfitrion – Hrvoje Sebastijan
Sosija – Bojan Beribaka
Jupiter – Pavle Vrkljan
Merkur – Branimir Vidić
Alkmena -Franka Klarić
Kleantida – Ana Perković
Noć – Srđana Šimunović

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist