Aktualno

Alarmantno stanje među maturantima

Kad je riječ o završnim razredima srednje škole, istraživanje je pokazalo kako 45 posto učenica i 36 posto učenika konzumira cigarete, dok žestoka pića konzumira čak 70 posto učenica i 68 posto učenika.

Pokazalo je to istraživanje „Analiza rizičnih ponašanja učenika srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji” koje je danas predstavio Petar Bezinović iz Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba.
 
Istraživanje je proveo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na uzorku od 1470 učenika trogodišnjih i četverogodišnjih škola te Gimnazije.
 
Osim već navedenih rezultata, treba istaknuti da, kad je riječ o učenicima prvih razreda, čak 32% učenica i 24% učenika konzumira cigarete, a žestoka pića konzumira 37% srednjoškolki i 39% srednjoškolaca.
 
Na anketno pitanje vole li ići u školu 35% učenica i 23% učenika Gimnazije odgovorilo je pozitivno, dok u četverogodišnjim strukovnim školama svega 26% učenica i 21% učenika voli ići u školu.
 
Nastavnicima su najviše zadovoljni učenici trogodišnjih strukovnih škola (61% učenica i 57% učenika), dok su najmanje zadovoljni gimnazijalci (53% učenica i 46% učenika).
 
Po pitanju straha od nastavnika prednjače učenici Gimnazije, gdje je 27% učenica i 20% učenika odgovorilo potvrdno.
 
Na pitanje smatraju li da nisu dovoljno sposobni za školu koju pohađaju oko 14% učenica i 13% učenika Gimnazije odgovorilo je potvrdno.
 
Vrijeđanje i omalovažavanje od strane kolega doživjelo je 12% učenica i 7% učenika trogodišnje strukovne škole, što je najveći rezultat.
 
Na pitanje u izbjegavanju nastave vidljiv je porast broja učenika koji su odgovorili potvrdno- od 15% u prvim razredima do 26% u završnim razredima.
 
Na sastanku su izneseni i prijedlozi poboljšanja načina rada u izradi i provedbi školskih preventivnih programa, a sve s ciljem što kvalitetnijeg provođenja prevencije u školama usklađenih s Nacionalnom strategijom prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu.

Pročitajte još

OPĆINU STEŽU ROKOVI Vrtić u Kuparima do 2026.?

Andrea Falkoni Račić

Festanjulka Lada Jurica šalje pozdrave iz Bruxellesa

Dulist

Olujna bura zatvorila Most dr. Franja Tuđmana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija