Aktualno

AKTIVNOSTI U SIJEČNJU Policija ‘napada’ četiri glavne ubojice u prometu

AKTIVNOSTI U SIJEČNJU Policija 'napada' četiri glavne ubojice u prometu

Tijekom siječenja policija će, posebice u noćnim satima u dane vikenda, diljem Hrvatske poduzmati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje ‘četiri glavne ubojice u prometu’.

Naime, kako ističu iz MUP-a, u 2017. godini dogodile su se ukupno 34 222 prometne nesreće, što je 4,5 posto više u odnosu na 2016. godinu. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba (+7,8%), 2 728 je zadobilo teške ozljede (-0,7%), a 11 768 lakše tjelesne ozljede (-0,7% u odnosu na 2016. godinu).

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i u prvim danima 2018. godine, gdje su u četiri dana evidentirane četiri nesreće s pet poginulih osoba. Iz podataka o prometnim nesrećama, ističu iz MUP-a, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

-S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzmati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“ – navode iz Ministarstva unutarnjih poslova. Aktivnosti će biti usmjerene na prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), nepropisne uporabe mobitela i druge teške prekršaje koji uzrokuju najteže prometne nesreće.
U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Pročitajte još

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist