Kultura

Akademski slikar Jasmin Kukavica izložio ‘Plodonosnost uma i srca’ u knjižnicama

blank

U sklopu programa Ljeto u knjižnici, bosanskohercegovački umjetnik Jasmin Kukavica otvorio je 7. srpnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu radova pod imenom ‘Plodonosnost uma i srca’. Uz autora, izložbu je otvorila ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović i povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović.

Kukavica je izložio ukupno 12 radova od kojih su tri slike, a ostalo portreti. Ravnateljica Bogdanović je istaknula kako je Knjižnicama ‘iznimna čast i zadovoljstvo’ ugostiti akademskog slikara Jasmina Kukavicu kojemu je ovo prvi put da izlaže u Dubrovniku.

– Kolorist koji je završio Likovnu akademiju u Sarajevu, školovao se u Njemačkoj, poslijediplomski studij je završio u Sarajevu u klasi Radoslava Tadića (…) Uz izložbu imamo i katalog koji je uredio naš povjesničar umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru, gospar Marin Ivanović, a kustos izložbe i autor predgovora je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru, gospodin Vladimir Filipović – uvodno se obratila ravnateljica Jelena Bogdanović, zahvalivši Robertu Kralju, Marti Baće i kolegama koji podupiru izložbeni program Dubrovačkih knjižnica.

Povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović nazvao je Kukavicu ‘dragim čovjekom’ i ‘prijateljem’ kojemu je ovo prva izložba nakon 13 godina i upravo je njemu pripala ta čast otvoriti je.

– Što više gledate Jasminove portrete postaju vam sve draži tako da sam s dragosti i napisao tekst. Svi su ženski portreti koje imaju jarko crvene, puderasto plave, romantično ružičaste boje. Imamo također veliku sliku pod nazivom ‘News’, što me je iznenadilo, da ‘kraj programa’ može postati neki motiv u slikarstvu – objasnio je Filipović.

Autor izložbe Jasmin Kukavica rekao je kako je do ove suradnje došlo na jednoj likovnoj koloniji održanoj prošle godine.

– Već sam prije znao gospare Marina Ivanovića i Vladimira Filipovića te ostale dubrovačke slikare pa sam na njihov prijedlog i poziv napravio izložbu u Dubrovniku. Ove slike su rađene zadnje dvije godine, ranije sam pravio apstraktne uratke, a nakon toga sam se vratio figurativnom slikarstvu kombinirajući prijašnja iskustva sa sadašnjim i rezultat je ova večerašnja izložba – istaknuo je autor.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

NJEŽNOG IZGLEDA, ALI MOĆNOG GLASA Mlada ruska sopranistica nastupila u Dvoru

Dulist

Zvukovi gitare u Kabogi – mladi glazbenici pokazali stečeno znanje

Dulist

Sopranistica Julija Ležnjeva i ansambl La Voce Strumentale u nedjelju u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija