Kultura

Adio maestro! Napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza

Napustio nas je Nikša Bareza (1936.-2022.), jedan od najvećih hrvatskih dirigenata, koji je tijekom svoje dugogodišnje bogate glazbene karijere posebnu je važnost davao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini te domaćim skladateljima. S posebnom ljubavlju od njega su se oprostili iz Dubrovačkih ljetnih igara. Prenosimo njihovu objavu.

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina, ravnao je mnogobrojnim renomiranim svjetskim orkestrima, bio stalni dirigent Hamburške opere i milanske Scale te je redovito gostovao u vodećim europskim opernim kućama (Pariz, Beč, Berlin, München, Dresden, Firenca, Oslo…).

U sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igra, u razdoblju od 1970. do 2004., zabilježio je više od dvadeset nastupa, a od 1993. do 1996. aktivno je sudjelovao i u kreiranju glazbenog programa Igara kao pomoćnik intendanta za glazbu.

Tijekom svoje bogate karijere dobio je čitav niz inozemnih i domaćih uglednih nagrada i priznanja, od kojih u Hrvatskoj dobiva sve značajnije: Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita (tri puta), Josip Štolcer Slavenski, Porin, Lovro pl. Matačić i mnoge druge.

Maestro Bareza ostat će zapamćen kao veliki umjetnik i profesionalac te prijatelj Igara, a njegov odlazak velik je gubitak za cjelokupnu hrvatsku glazbenu kulturu.

Dubrovačke ljetne igre upućuju iskrene i duboke izraze sućuti obitelji i prijateljima.
📷 Dubrovačke ljetne igre 7. kolovoza 2004.
Simfonijski orkestar HRT | dirigent: Nikša Bareza

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Prikazan film o trombunjerima, čuvarima Feste i tradicije

Dulist

Klasik ‘Ana Karenjina’ večeras na Velikoj Sceni!

Dulist

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija