Kultura

69. IGRE Izložba ‘Užas zavičaja’: Novo čitanje Dubrovnika

69. IGRE Izložba 'Užas zavičaja': Novo čitanje Dubrovnika

Čak trideset i tri dubrovačka suvremena umjetnika predstavilo je svoje radove na šest lokacija u sklopu izložbe ‘Užasi zavičaja’, koja je otvorena u utorak navečer u palači Sponza u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Art radionice Lazareti.

Autorice izložbe su Srđana Cvijetić, Helena Puhara i Lucija Vuković, okupljene u Kustosku radnu organizaciju Groma.

-Izložba se nastavlja na ovoljetnu izložbu Josipa Pina Trostmanna u istom prostoru, a ideja je bila povezati suvremene dubrovačke umjetnike te prikazati načine na koji se bave temama prostora, okoliša, krajolika i pejzaža. Puno autora se ne bave direktno pejzažima, već tematiziraju svakodnevne probleme ili prolaznost koja nas pogađa. Ideja je bila prikazati ljepotu svakodnevice koja je zapravo nepodnošljiva – izjavila je tom prilikom Srđana Cvijetić.

-Izložba donosi pogled dubrovačkih suvremenih umjetnika na današnji krajolik Dubrovnika. Po radovima se može zaključiti kako smo okupili heterogenu skupinu umjetnika, ali smo nastojali u cijelom procesu stvaranja izložbe zadržati u središtu temu krajolika u širem kontekstu – rekla je Lucija Vuković.

-Dubrovački suvremeni umjetnici trenutno su jedna od najzanimljivijih umjetničkih skupina u Hrvatskoj, koja se sjajno predstavlja u Europi. Sabrati ih u Dubrovniku u monumentalnom prostoru Sponze bio je velik pothvat i jako smo na njih ponosni, jer inače jako rijetko izlažu zajedno. Naziv izložbe djeluje možda kontroverzno, ali priziva novo čitanje i reinterpretaciju Dubrovnika – izjavio je pomoćnik intendantice DLJI za dramski program Saša Božić.

Dubrovački umjetnici čiji su radovi predstavljeni su Anamarija Bezek, Mara Bratoš, Pasko Burđelez, Boris Cvjetanović, Mario Cvjetković, Viktor Daldon, Ivo Dimnić, Marko Ercegović, Marija Grazio, Grupa ABS, Tina Gverović, heART, Katarina Ivanišin Kardum, Stanko Ivanković, Ivana Jelavić, Stjepo Kaleb, Sven Klobučar, Igor Knezović, Miranda Kuzmanić, Berta Miloš, Maro Mitrović, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Marijana Pende, Izvor Pende, Luko Piplica, Dario Kulišić, Ana Požar Piplica, Ivana Selmani, Nives Sertić, Slaven Tolj, Ivona Vlašić i Borko Vukosav.

Osim u Sponzi, njihovi su radovi izloženi u ateljeu Izvora Pende (Braće Andrijića 7), kraj Orlandovog stupa, na ulazu u Kino Sloboda, na balustradi Kina Slavica i ispod skala dominikanskog samostana.

Izložba, koju je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavlja fuziju programa za razvoj publike Dubrovačkih ljetnih igara „Ključevi od grada“ i programa umjetničkih intervencija u javnim prostorima Art radionice Lazareti „Grad je mrtav. Živio Grad!“, a ostaje otvorena do zatvaranja DLJI, 25. kolovoza.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist