Kultura

68. DLJI Nagrađivani ZKM-ov ‘Hinkemann’ večeras na Revelinu

Prva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama predstava je Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Ova ‘antiratna oda’ na repertoaru Igara je večeras na taraci tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.

Nastao prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera, koji je dolaskom Hitlera na vlast izbjegao iz Njemačke u SAD-e, ZKM-ov Hinkemann u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, svojevrsni je spoj dramskog, fizičkog i kabaretskog kazališta.

Neka od pitanja koja ova predstava, koju su kritičari nazvali ‘mračnom i uznemirujućom’ problematizira su: Kakve šanse za ‘normalan’ i ‘sretan’ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju? Ali i: Daje li nam društvo i stvarnost u kojima živimo ikakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi?

Hinkemann je višestruko nagrađivana predstava, koja je u prošloj godini, između ostalog, osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolju glavnu mušku ulogu kojom je nagrađen Rakan Rushaidat za ulogu Hinkemanna. Nagradu za najbolju mušku ulogu na Gavellinim večerima dobio je Ozren Grabarić za ulogu majstora ceremonije, također nagrađen i Nagradom Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu. Hinkemann je proglašen najboljom predstavom i na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci, na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT i drugima.

Pored spomenutih Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića zapažene uloge u Hinkemannu ostvarili su: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori glazbe su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, festivalska će publika ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih moći pogledati 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palači, u Luži te na lokaciji izvedbe, 1 sat prije početka predstave. Svi stanovnici Županije dubrovačko-neretvanske ostvaruju pri kupnji ulaznica popust od 30 posto.

Pročitajte još

ULAZNICE SU U PRODAJI Osjetite duh blagdana uz Dubrovački božićni koncert

Dulist

‘KOLENDE U DUBROVAČKOM PRIMORJU’ Predavanje Ivice Kipre i Mata Katičića u Slanom

Dulist

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist