Kultura

68. DLJI Nagrađivani ZKM-ov ‘Hinkemann’ večeras na Revelinu

Prva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama predstava je Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Ova ‘antiratna oda’ na repertoaru Igara je večeras na taraci tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.

Nastao prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera, koji je dolaskom Hitlera na vlast izbjegao iz Njemačke u SAD-e, ZKM-ov Hinkemann u dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, svojevrsni je spoj dramskog, fizičkog i kabaretskog kazališta.

Neka od pitanja koja ova predstava, koju su kritičari nazvali ‘mračnom i uznemirujućom’ problematizira su: Kakve šanse za ‘normalan’ i ‘sretan’ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju? Ali i: Daje li nam društvo i stvarnost u kojima živimo ikakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi?

Hinkemann je višestruko nagrađivana predstava, koja je u prošloj godini, između ostalog, osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolju glavnu mušku ulogu kojom je nagrađen Rakan Rushaidat za ulogu Hinkemanna. Nagradu za najbolju mušku ulogu na Gavellinim večerima dobio je Ozren Grabarić za ulogu majstora ceremonije, također nagrađen i Nagradom Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu. Hinkemann je proglašen najboljom predstavom i na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci, na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT i drugima.

Pored spomenutih Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića zapažene uloge u Hinkemannu ostvarili su: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori glazbe su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, festivalska će publika ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih moći pogledati 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palači, u Luži te na lokaciji izvedbe, 1 sat prije početka predstave. Svi stanovnici Županije dubrovačko-neretvanske ostvaruju pri kupnji ulaznica popust od 30 posto.

Pročitajte još

Klapa Kaše izvedbom Shakespearovih soneta zatvorila Midsummer Scene festival

Dulist

Vječni Verdi ispred Kneževa dvora

Dulist

OVOG UTORKA Izložba slika i marama s motivima ‘Držićeve životne pozornice’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija