Aktualno

360 DANA OBNOVE Dijelovi gruške škole bit će zatvoreni, mole se svi za strpljenje

360 DANA OBNOVE Dijelovi gruške škole bit će zatvoreni, mole se svi za strpljenje

Škola će, iako je dosad funkcionirala i radila u jednosmjenskoj nastavi, zbog potreba radova, privremeno godinu dana raditi u dvosmjenskoj nastavi – izjavio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pri potpisivanju ugovora o energetskoj obnovi OŠ Ivana Gundulića u četvrtak.

– Ovo je druga osnovna škola koju obnavljamo energetski, sa značajnim postotkom europskih sredstava, u iznosu od 75 posto. Također, u slučaju OŠ Ivana Gundulića vrijednost radova je u iznosu od 7 milijuna i 536 tisuća kuna, uključujući PDV. Realizacijom projekta zgrada će prijeći iz trenutnog energetskog razreda C u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju bit će čak 71,5 posto. Ukupna energetska potrošnja objekta smanjit će se za 54,65 posto. Lapad smo završili, izgradnja nove škole Montovjerna bit će gotova do sv. Vlaha, ako sve bude išlo u dobrom smjeru. Paralelno radimo obnove OŠ Ivana Gundulića, uskoro započinjemo i OŠ Marina Držića, tako da ova gradska značajna sredstva uprava ulaže u osnovnoškolsko obrazovanje. S domaćom tvrtkom Alfaplan radimo još neke druge projekte, poput projekta Lazareti. Oni znaju na koji način se radi, koje obveze su potrebne kod europskih projekata koji su iznimno osjetljivi, jer jedna je stvar dobiti sredstva, jer onda ta sredstva treba opravdati i zadržati, i gledati da nas nitko ne penalizira – podsjetio je.

Istaknuo je da će se radovi izvoditi i tijekom školske godine, pa će određena krila škole biti zatvorena, čime je roditelje i nastavnike zamolio za strpljenje.

O važnosti planiranih radova govorila je i ravnateljica OŠ Ivan Gundulić Vedrana Elez.

– Sretni smo što je Grad Dubrovnik prepoznao potrebe škole i djece sadašnjih generacija i budućih naraštaja. Održivi razvoj je jedan od ključnih ciljeva škole za život koju trebamo s djecom učiti ih i provoditi. To je jedan globalni problem s kojim se suočavamo neučinkovitom potrošnjom energije. Današnjim potpisivanjem ugovora Grad Dubrovnik je pokazao da skrbi o našoj djeci, i da je na pravi način Grad prijatelj naše djece. Ovu godinu očekuje nas izuzetan napor, izuzetno tehničko i organizacijsko ulaganje. Na prvom mjestu će nam biti sigurnost učenika i svi ćemo trebati dati svoj doprinos – podsjetila je.

Prije potpisivanja ugovora, prisutnima se obratio i Mato Butijer, direktor Alfaplan građenja d.o.o.

– Što se tiče samih radova, oni će biti dosta zahtjevni s obzirom na to da će škola raditi veći dio vremena u kojem ćemo mi vršiti rekonstrukciju i energetsku obnovu. Sam početak radova predviđamo u prvoj polovici šestog mjeseca, kada škola već bude privedena kraju, odnosno kad bude manje učenika. Dotad ćemo napraviti dinamički plan u kojem će se točno znati u kojim dijelovima škole će se raditi i kada, kako bi škola što manje trpjela, odnosno kako bi učenici mogli imati nastavu, nažalost u dvije smjene – rekao je.

Inače, energetska obnova zgrade OŠ Ivana Gundulića obuhvatit će izolaciju dotrajalog krova zgrade, vanjskih zidova, poda prema tlu i stropa prema negrijanom prostoru. Zamijenit će se dotrajala vanjska stolarija, postaviti nova LED rasvjeta te će se ugraditi novi učinkoviti radijatori i obnoviti strojarnica.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist