Županija

Župan Odboru regija EU predložio deklaraciju o “slučaju Šešelj”

Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, član Odbora regija Europske unije, uputio je Odboru inicijativu za donošenje Deklaracije o slučaju Šešelj i Republici Srbiji, a povodom najnovijih događanja u Srbiji.

Inicijativa je podržana na klubu Europske pučke stranke, a podupiru je i drugi članovi hrvatskog izaslanstva u Odboru regija. Prijedlog Deklaracije je u u postupku usuglašavanja na ostalim stranačkim klubovima te se vjeruje da će se Deklaracija i prihvatiti.

U prijedlogu teksta Deklaraciji osuđuje se ponašanje i izjave Haaškog optuženika Šešelja u njegovim istupima nakon puštanja na privremenu slobodu od strane Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Deklaracija također poziva vlasti Republike Srbije da reagiraju na taj govor mržnje I teritorijalne pretenzije i ograde se od njih.

Također, podsjeća se na teška stradanja koja su pretrpjele hrvatske regije, gradovi i općine te ističe da ovakvi incidenti podrivaju europski putu Srbije koji Odbor regija inače podržava.

Inače, Odbor regija je politička skupština izabranih regionalnih ili lokalnih predstavnika iz svih 28 država članica, a trenutno ima 353 člana. Europska komisija se kod donošenja propisa koji se tiču lokalne i regionalne vlasti mora savjetovati sa Odborom regija.

Pročitajte još

U Moluntu svečano obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri

Dulist

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župa dubrovačka

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist