AktualnoSportUrednički izbor

ZNANSTVENI RAD O POVIJESTI VK JUG Đurasović i Ipšić objavile članak u prestižnom međunarodnom časopisu

djurasovic ipsic 1

U godini kada Vaterpolski klub Jug Adriatic Osiguranje slavi stotu obljetnicu od odigravanja prve službene utakmice, objavljen je znanstveni rad koji detaljno istražuje bogatu povijest kluba. Ovaj iskorak čini VK Jug prvim sportskim kolektivom, ne samo u Hrvatskoj, čija je povijest obrađena na znanstvenim temeljima.

Autorice rada, nasl. doc. dr. sc. Barbara Đurasović i izv. prof. dr. sc. Irena Ipšić sa Studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku, članak pod nazivom The century-long history of water polo club Jug Dubrovnik objavile su u prestižnom međunarodnom časopisu Sport in History, kojeg izdaje svjetski priznati nakladnik Taylor and Francis.

Zahvaljujući arhivskim izvorima uspješno je sagledano prvih sedamdesetak godina klupske povijesti, dok se na temelju statistike i ostalih dostupnih izvora rekonstruirala novija povijest VK Juga. Kao podloga za interpretaciju jugaške povijesti svakako je poslužilo i izdanje Željana Konsua 5 do 100. Osim rezultata, najuspješnijih igrača i najznačajnih datuma u povijesti kluba vrijednost ovog znanstvenog rada je što se, želio prikazati suodnos Juga i Dubrovnika, točnije identitetskog obilježja kojeg Jug predstavlja u Gradu – istaknule su autorice članka Đurasović i Ipšić, dodajući kako je povijest sporta u Dubrovniku tema koja svakako pobuđuje zanimanje, a dosad se nitko nije upustio to napraviti na znanstvenim temeljima.

Banner 300x250 DU 1

Časopis Sport in History akademski je ogranak Britanskog društva za povijest sporta i posvećen je objavljivanju originalnih istraživanja temeljenih na arhivskoj građi o povijesti sporta iz različitih disciplina. Poznat je po objavljivanju visokokvalitetnih istraživanja o sportu, kombinirajući širok raspon tema i pristupa te privlačeći kako vodeće povjesničare, tako i mlađe znanstvenike. Činjenica kako samo 35 posto svih predanih radova bude prihvaćeno za objavu dodatno potvrđuje iznimnu kvalitetu istraživanja o VK Jug AO.

Znanstveni rad je dostupan na poveznici https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17460263.2024.2402017?src=

Pročitajte još

Francuzi ‘naljutili‘ jugaše, pa izgubili 6 razlike

Dulist

Policija i ove godine provodi preventivne programe kojima je obuhvaćeno 300 srednjoškolaca

Dulist

Od danas nestašica poznatih lijekova, ne zna se kada će opet biti na tržištu

Dulist