Kultura

ZNANSTVENA KNJIŽNICA Kako su knjige kročile u naš svijet?

Dubrovačke knjižnice i ove su godine dio Noći knjige, manifestacije kojom se već sedmu godinu zaredom daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a mi smo ovom prigodom posjetili i Znanstevnu knjižnicu.

Tamo je, naime, predstavljen izbor inkunabula iz fonda Znanstvene knjižnice i to na izložbi ‘Prve tiskane knjige’ čija je autorica voditeljica zbirke Ragusina, Ingrid Pavličević. Uslijedilo je predavanje ‘Inkunabule i počeci europskog tiskarstva’ ravnatelja Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Milan Pelc.

Nastavak programa ovdijao se u Narodnoj knjižnici Grad, a bit će posvećen propitivanja budućnosti knjige i kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija. O toj temi govorio je dr. sc. Mato Brautović, docent Sveučilišta u Dubrovniku u predavanju ‘Budućnost knjige u digitalnom dobu’.

Pogled iz drugog kuta kroz distopijski roman Raya Bradburya dala je dr. sc. Ljubica Matek, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u predavanju ‘Fahrenheit 451: lekcija koju nismo naučili’ (20:30). Ovogodišnju Noć knjige Dubrovačke knjižnice zaključuju druženjem uz glazbeni nastup Maje Grgić i Igora Vlahušića u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

– Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija – poručili su organizatori uoči još jednog maratonskog druženja s knjigom.

Inače, vrijedi dodati i to kako su u Ogranku Mokošica zamišljene aktivnosti namijenjene mladim knjigoljupcima od jutra do mraka, a sve je započelo Izložbom lutaka nastalih kroz rad lutkarske družine Ogrankai nastavilo se čitaonicom te interaktivnim prikazom pretvaranja književnog djela u animirani film pod naslovom ‘Od priče do filma: W. Joyce, Leteće knjge gospodina Morrisa Lessmorea’. Igraonicom i druženjem uz čaj i sveokusnjake ‘Harry Potter Cluedo’ zaključen je program u Ogranku.

Lutkarska predstava ‘Vilenjak tvrdoglavac’ bila je prvi program Odjela za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad, a nakon druženja uslijedila je senzacionalna pričaonica ‘Dubrovački politčari pričaju bajke’ dok je završnica druženja u Noći knjige 2018. za najmlađe bila u znaku nagradne Tombule.

Pročitajte još

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Udruga 3D+UPIOU uspješno djeluje već pet godina

Dulist

[FOTOGALERIJA] Četvrtak u znaku vrijednih restauratora!

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija