Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] Vedran Kosović: Radujemo se otvaranju prostora na Gundulićevoj poljani, Lovrjencu slijedi uređivanje

cingrija kosovic02

Za nama je još jedna godina. Prilika je to za podvući crtu pod učinjeno, ali i osvrnuti se na godinu koja nam dolazi. Predsjednik DPDS-a Vedran Kosović za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2023. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za novu godinu.

Godina za nama je brzo prošla. Tome je pridonijelo jako puno aktivnosti koje su se događale pod okriljem Društva. Od svega bih izdvojio otvaranje Kneževog dvora na Lopudu, još jednog bisera kojeg je Društvo spasilo od propadanja i pružilo jedan dodatni sadržaj Lopudu u kojem se odaje počast dubrovačkom pomorstvu i pomorcima. Promocija reprinta knjige našeg osnivača Lukše Beritića, Urbanistički razvoj Dubrovnika, je također događaj koji je odjeknuo u javnosti i sigurno doprinosi propitivanju vremena u kojemu živimo i poziva nas svih da u svemu iznova tražimo onu famoznu dubrovačku mjeru.

Divno je bilo i u Stonu, gdje smo Veliki Kaštio predstavili u okviru programa Noć Tvrđava. Ova godina je za Društvo bila godina stabilizacije i godina konkretnog i teškog rada na pokretanju svih zaustavljenih projekata uz neizbježno planiranje novih projekata. Mogu reći da smo u tome uspjeli i nastavili s velikom većinom projekata. To nas dovodi do očekivanja za 2024. godinu. Nastavljamo s radovima na tvrđavi Ponta Oštro, intenziviraju se radovi na taracama i plaštu tvrđave. Vjerujem da ćemo pokrenuti radove na ugradnji dizala na Sokolgradu. Završit ćemo s radovima u samostanu Svetog Vicenza u Čelopecima.

Na tvrđavi Svetog Ivana već se uređuje kompletna taraca i plašt. Za kulu Drezvenik je projektna dokumentacija u završnoj fazi, očekujem početak radova po dobivanju svih potrebnih suglasnosti. Nastavljamo s projektom obnove valobrana Kaše, trenutno se kroz brojne sastanke definira opseg i invazivnost samog zahvata na Kašama. Sigurno nećemo srljati, ali Kaše sve više vape za obnovom i to smo dužni napraviti zbog odnosa prema našem graditeljskom nasljeđu i važnom dijelu fortifikacijskog sklopa.

Radujemo se otvaranju prostora na Gundulićevoj poljani broj 6 gdje će se prezentirati novac Dubrovačke Republike. To će zasigurno biti važan događaj koji doprinos kulturnoj turističkoj ponudi Grada Dubrovnika i svakako će imati i edukativni karakter.

Nastavljamo s redovitim održavanjem gradskih zidina, fontana i gradskog sata. Poseban naglasak je stavljen na sigurnost posjetitelja, prema dogovoru i odobrenju konzervatora izvodit će se zaštitna ograda na pojedinim dijelovima zidina. Nastavljamo s razvojem projekta izrade Doma Svetog Vlaha. Lovrjencu slijedi uređivanje, plan je da Noć tvrđava obilježimo upravo u Lovrjencu. Zasigurno ćemo dati i svoj obol u obilježavanju godine UNESCO-a u Dubrovniku.

Završit će se radovi na Sv. Duhu na Šipanu. Na Lopudu je u tijeku izvedba radova na projektu ‘Mala kuća’. To je u naravi kontaktna zona između rive i Kneževog dvora. Ston nastavlja biti u fokusu radova, krajem godine su završena arheološka istraživanja koja će poslužiti za izradu projekta uređenja parterne zone Stona. Otkriveni su temelji starih zidina i kula, nivelete izvornih pločnika i cilj je svakako ukloniti asfalt iz jezgre Stona. Koruna, zapadni gotički zid i veliki zid napreduju dalje.

Završit ćemo radove na Kneževom dvoru u Janjini i nadam se uspješnom radu na projektnoj dokumentaciji za uređenje Kneževog dvora u Orebiću. Čvrsto vjerujem da ćemo nakon četiri uspješne obnove Kneževih dvorova i ovaj u Karmenu staviti pod krov i ukazati na prisutnost Republike i na ovom djelu Pelješca.

Projekata, planova, ideja ima još jako puno i Društvo će uvijek tražiti svoj put kako bi nastavilo ono što radi dobro i uspješno više od sedam desetljeća, a to je obnova i prezentacija spomeničke baštine na području Dubrovačke Republike.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist