Crna kronika

ZBOG SADNICA I HODOČAŠĆA Jambo i pročelnici pod istragom USKOK-a

ZBOG SADNICA I HODOČAŠĆA Jambo i pročelnici pod istragom USKOK-a

USKOK je otvorio istragu protiv bivšeg metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba te njegova dva pročelnika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okrivljenik bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici. Sukladno traženju I. okrivljenika, II. okrivljenik je u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna.

Osim navedenog, I. okrivljenik i III. okrivljenik, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna.

Nadalje, I. okrivljenik je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da

Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, II. okrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.

Pročitajte još

Prometna nesreća u Gružu

Dulist

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist