Politika

ZBOG ROKA NOVI PRAVILNIK Potrebica: Nećemo raditi komediju od Gradskog vijeća

marko potrebica03

Zbog ponašanja nezavisnog vijećnika Ivice Roka na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, zbog kojega je i isključen sa sjednice, mijenja je Poslovnik rada Gradskog vijeća.
Na sve se osvrnuo predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.
Rekao je kako je dosad imao na raspolaganju mogućnost dijeliti opomenu vijećnicima zbog nepriličnog ponašanja, vrijeđanja i omalovažavanja. Nakon treće opomene vijećnik bi se isključio sa sjednice.
-Imali smo jednu takvu situaciju i o tome ne bih razgovarao jer je sam vijećnik putem medija uputio ispriku – rekao je te naglasio kako je do promjena došlo jer je uvidio da u postojećem Poslovniku ne postoji mogućnost da unaprijed preventivno djelujući možete ukloniti vijećnika zbog korištenja alkohola i droge. Istaknuo je kako je na neki način ponižavajuće da jedna takva odredba uopće stoji u Pravilniku.
-Na vratima Gradske vijećnice neće biti osoba s alkotestom i neće 21 vijećnik ‘puhati’. Nećemo raditi komediju od Gradskog vijeća. Mogla se dogoditi sporadično, jedanput i više nikad dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća – rekao je.
Osvrnuo se i na pismo pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koja mu se obratila zbog teme koju je vijećnik Roko otvorio na sjednici, a to je otvaranje javne kuće.
-Ona je osudila otvaranje takve teme. Gradonačelnik i ja smo zauzeli po tom pitanju jasan stav i smatrali smo da je ona neprihvatljiva. Međutim, pravo govora i pravo da svatko od vas iznese što smatra je vaše pravo i građani trebaju čuti i ono što ne smatramo da je društveno prihvatljivo. U trenutcima kad se prijeđe okvir, upozorit ću na to, ali nikad neću cenzurirati vaše pravo da otvorite neku temu – rekao je dalje. Pozvao je vijećnike da usvoje izmjene Pravilnika bez rasprave.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović pitala je jesu li bile potrebne 22 sjednice da predsjednik Gradskog vijeća reagira na diskurs u Gradskom vijeću.
-Predložena promjena daje značajan autoritet predsjedniku Gradskog vijeća da sam procjenjuje je li vijećnik pod utjecajem alkohola i drugih opijata, što je subjektivna procjena i može dovesti do zloupotrebe i do političkog pritiska i ucjena, što ne vjerujem – rekla je između ostaloga.
Jasmin Deraković je rekao kako je ovo žalostan dan za Gradsko vijeće. Njegov stranački kolega Pero Vićan primijetio je licemjerstvo pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te je predložio da se njoj postavi pitanje koliko je ovakvih dopisa uputila u Sabor vezano za neprimjereno ponašanje.
-Ne trebamo pravobraniteljicu optuživati za licemjerstvo ukoliko netko radi svoj posao. Moja je primjedba da ono na što upozorava pravobraniteljica nije valjano adresirano. Uznemiravanje i seksualno nasilje prema ženama nije ušlo u tu točku – rekao je Capor te dodao kako su svi slijepi i licemjerni na ljubavne ponude Vićana uperene prema njemu.
– Ukoliko se radi o prostaku u vlastitim redovima, na to žmirimo – iznio je. Na to mu je Marko Potrebica rekao kako je reagirao na to opomenom.
Ivan Cetinić rekao je kako podržava sve što je rekao Potrebica.
-Ima puno toga što je ovdje tužno – odgovorio je Cetinić Derakoviću.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ: Dubrovnik je nestao s filmske karte svijeta. Zameo ga vjetar!

Dulist

Plenković u Dubrovniku predstavio svoj tim ‘Zajedno za sve izazove’

Dulist

PREDSJEDNIČKI IZBORI Milanović u borbu za drugi mandat uz podršku SDP-a!

Dulist