Aktualno

Završio u zatvoru zbog kazne koju je platio!

Završio u zatvoru zbog kazne koju je platio!

Dubrovčanin Maro Mjehović nevin je završio iza rešetaka dubrovačkog zatvora greškom Porezne uprave, koja dvije godine nije uspjela proknjižiti uplatu za prometni prekršaj.

Mjehović je, naime, 2009. godine u Karlovcu prekoračio brzinu za 25 km/h za što je dobio kaznu od 500 kuna. No, nije je odmah platio, već u ožujku 2010. godine, misleći da je time stvar riješena. Ali grdno se prevario. Naime, u ponedjeljak, 4. lipnja dobio je poziv na mobitel da se sutra javi u Vila Palmu. Ne znajući o čemu je riječ, jer mu policajac koji ga je zvao ništa nije rekao, otišao je u utorak na policiju kako bi vidio što se događa.

– Tamo mi je policajac Barač rekao kako je došla pravomoćna sudska presuda za kaznu iz Karlovca u visini od 500 kuna, koju nisam platio. Nisam na prvu znao o kakvoj je kazni riječ pa sam rekao da ću zazvati u ured i provjeriti. Iz ureda mi je rečeno kako postoji samo ta neka kazna iz 2009. koja je davno plaćena, a tajnica mi je na mobitel poslala poziv na broj s uplatnice kako bih mogao provjeriti je li to ta kazna. No, policajac mi je samo rekao ili da kaznu odmah platim, ili da to netko učini za mene – priča nam Maro, koji nije mogao vjerovati kako će nevin završiti u zatvoru.

Iako je policajca zamolio da usporedi broj, koji je dobio iz ureda, s brojem na presudi, on, priča Mjehović, to nije htio napraviti, već mu je sugerirao da kaznu plati, a da će mu država to jednog dana vratiti.

– Kad mi je rekao da će me, ako ne platim, odvesti u zatvor mislio sam da se šali, a ja nisam htio platiti kaznu koju sam već platio – priča dalje Mjehović, dodavši kako mu je policajac, nakon što ga je neko vrijeme čekao u kancelariji, odjednom došao i rekao: „Idemo u zatvor“.

Došavši u zatvor stavili su ga u ćeliju s četiri zatvorenika, koja je i previđena samo za četvoricu, dali mu lincune i deku, te mu, priča nam dalje Mjehović, odbili ne samo da u kantini kupi osnovne stvari poput četkice i kalodonta za zube, nego mu je odbijena i mogućnost da nekoga zazove na telefon. Noć je prespavao na podu, budući da su u ćeliji bila samo 4 kreveta.

Njegova obitelj tako uopće nije znala što se događa. Tek su slučajno doznali kako je u zatvoru, ali uz objašnjenje kako je tamo 'jer nije htio platiti kaznu'.

Supruga Daniela provela je besanu noć pitajući se što se događa. Odmah u 8 ujutro nacrtala se na sudu gdje je nakon njenog inzistiranja službenica Suda utvrdila kako broj s uplatnice, koja je plaćena u ožujku 2010. godine, odgovara broju s pravomoćne presude temeljem koje je nevin čovjek završio iza rešetaka.

Da stvar bude gora, pričaju nam Maro i supruga mu, nitko od njih cijelo to vrijeme nije u rukama držao papir s pravomoćnom presudom, a šokira i činjenica da im u dvije godine, ako je država već smatrala kako kazna nije plaćena, nije došla nikakva opomena, niti je Porezna uprava, zadužena za utjerivanje naplate na zahtjev policije, napravila ovrhu i naplatila tih 500 kuna.

Naknadno su Mjehovići utvrdili kako je uz kaznu od 500 kuna, plaćen i iznos od 500 kuna sudskih troškova. Tako je Maro platio državi tisuću kuna, te svejedno završio u zatvoru.

– Nadam se da će za ovo netko odgovarati i da se ovako nešto nikome u demokratskoj Hrvatskoj više neće dogoditi – zaključio je Maro.

Prema pisanju 24 sata na prekršajnom sudu u Dubrovniku potvrdili su da je Maro Mjehović nevin odveden u zatvor, ali ne njihovom greškom već greškom poreznika.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist