Županija

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA Proslava konavoskog veza

konavoski vez naslovna web

Konavoski je vez 2015. godine uvršten na nacionalni popis zaštićenih kulturnih dobara. Muzeji i galerije Konavala u svom radu ponajviše su orijentirani na njegovu zaštitu, te tijekom čitave godine organiziraju programe koji za svrhu imaju podržavati izradu konavoskog veza i prenošenje tog umijeća na nove, mlađe generacije.

U subotu je tako u Zavičajnom muzeju Konavala upriličen svečani program ‘Slavimo konavoski vez’ u sklopu kojeg su predstavljene dosadašnje aktivnosti koje su se održavale kako u muzeju tako i u lokalnim školama. Polaznice radionice konavoskoga veza Lucija Bratoš, Cvijeta Krilanović i Katarina Novak okupljene su kratkim pričama uvele u proces izrade konavoskoga veza. Prikazana je i prva epizoda kratkog edukativnog filma ‘Konavoski vez’, koji je dostupan na YouTube profilu Muzeja i galerija Konavala. Autor filma je Juraj Paljetak, a glas za film je posudila Marijeta Milas.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić predstavila je kataloge ‘Konavoski vez – Iz etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Konavala’ i ‘Konavoski kaleidoskop – Konavoski vez u interpretaciji suvremenih vezilja’, koji su se ovom prilikom mogli kupiti po promotivnim cijenama.

Podijeljene su i zahvalnice za škole koje su sudjelovale u radionici kao i za voditeljice dječjih radionica: gospođi Mariji Prlendi iz Osnovne škole Gruda, gospođi Ani Drašković iz područne škole Komaji Osnovne škole Cavtat i gospođi Nikolini Orepić iz područne škole Stravča Osnovne škole Cavtat, te Zavičajnom muzeju Konavala i voditeljicama gospođi Katici Kordić i Katici Carević.

Uz zahvalnice, polaznice radionice dobile su prigodni poklon – pribor za vezenje – kako bi i dalje mogle uživati u izradi konavoskoga veza, a druženje se nastavilo uz čašćenje tradicionalnim slasticama i pićem te koncertom Jakova Varezića na saksofonu.

Foto: Muzeji i galerije Konavala

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist