Kultura

Zatvorena izložba u Londonu

Zatvorena izložba u Londonu

Izložba „Ruđer Bošković and the Royal Society“ u Londonu autora prof. dr. Ivice Martinovića nakon gotovo tromjesečna trajanja zatvorena je ovog četvrtka.

S pomoću dokumenata, rukopisa i rijetkih knjiga iz arhiva i knjižnice Royal Society ta je izložba prikazala suradnju velikoga Dubrovčanina s engleskim znanstvenicima u Rimu, Boškovićevo polugodišnje djelovanje u Londonu 1760., njegov izbor za člana Kraljevskoga društva 15. siječnja 1761., napokon i njegove odnose s Royal Society za pariškoga razdoblja. Posjetitelji su također mogli razgledati svih pet djela koja je Bošković poklonio Royal Society te izbor najutjecajnijih djela engleskih i škotskih fizičara i kemičara koja svjedoče o razgranatoj recepciji Boškovićevih znanstvenih zamisli od 1772. do 1907.

Tako je i Royal Society, nedvojbeno najuglednija prirodoslovna akademija u svjetsklim razmjerima, počastila 300. obljetnicu Boškovićeva rođenja i 250. obljetnicu njegova izbora u članstvo Kraljevskoga društva. Kako je u predgovoru londonskoga kataloga istaknuo Dr. Peter Collins, ravnatelj akademijina Centra za povijest znanosti, „poštovanje prema Boškovićevu djelu nadvladalo je nepovjerenje koje su engleski znanstvenici mogli imati prema Boškoviću kao isusovcu i pokazuje da znanost uvijek premošćuje granice naroda i vjera.“
 
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist