Aktualno

Zatvoren skup “Dani pobjede”

dan pobjede073

Dvodnevni stručni skup „Dani pobjede: oslobađanje hrvatskog juga 1992.“, koji se u  odvijao u organizaciji Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, suorganizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Udruge gardijskih brigada Republike Hrvatske zatvoren je danas.

Skup se održao pod pokroviteljstvom a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije i župana Nikole Dobroslavića.
Jedan od zaključaka skupa bio je kako značaj operacije Južno bojište nije odgovarajuće vrednovan, budući da je Južno bojište preskočeno kad su se ustrojavale medalje za operacije Hrvatske vojske. Osim toga, kod dodjele udjela u Fondu hrvatskih branitelja, Južno bojište nosi samo jedan bod, što je nepravedno s obzirom na težinu i zahtjevnost te operacije. Očekuje se što skorija rasprava na najvišim razinama i reviziju ovih činjenica, kao i potporu lokalnih gradskih i županijskih vlasti u revidiranju statusa Južnog bojišta.
Skup je organizirao Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, u suorganizaciji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i Udrugom gardijskih brigada Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije i župana Nikole Dobroslavića.
Uz komodora Tolića, na skupu su izlagali i voditeljica Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja Varina Jurica Turk, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor, doc. dr. sc. Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Jakša Raguž sa Hrvatskog instituta za povijest, zapovjednik obrane Općine Dubrovnik i 163. brigade HV-a brigadni general Veselko Gabričević, ratni reporter Slobodne Dalmacije Luko Brailo, general Tomo Medved iz 1. brigade ZNG-a, general Drago Matanović iz 2. brigada ZNG-a te brigadir Stanko Čelar iz 4. brigade ZNG-a.

Izlaganja i zaključci stručnog skupa objavit će se u Zborniku.

Pročitajte još

Udruga Hrvatski domobran obilježila 79. godišnjicu Križnog puta i Bleiburga

Dulist

I TEREZA SE OPROSTILA Vječni moj Luko, nađi mir ‘tamo gore’ sa svojom neprežaljenom Anamarijom

Dulist

U petak komemoracija za barda hrvatske književnosti Luka Paljetka

Dulist