Aktualno

Zašto na stranicama Lučke uprave više nema podataka o broju putnika s cruisera?

guzva cruiser003

Premda smo u prvim danima listopada, dakle debelo u jesenskom razdoblju, posjet turista s cruisera ne jenjava.

A svaki put kad se zapitamo koliko ih je danas po starom običaju posjetimo internetsku stranicu Lučke uprave Dubrovnik te ‘bacimo oko’ na tablicu s podacima o posjetima brodova na kružnim putovanjima. Međutim, već neko vrijeme ti podaci u tablici više nije moguće pronaći. Jednostavno, rubrike o očekivanom broju posjetitelja nema, a zašto je to tako pokušali smo saznati od ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza.

-Treba znati kako broj koji je bio naveden na popisu nije stvarni broj putnika s cruisera koji ulazi u luku. To je tek kapacitet. Kroz protekla dva mjeseca vodili smo evidenciju iskrcavanja te ustanovili da je taj broj puno manji, od 45 do 50 posto. Čekamo da zaokružimo tri mjeseca pa ćemo s tim podacima izaći u javnost. Očekujem da ćemo u budućnosti, ovisno o brodu, kompaniji te broju dogovorenih izletničkih tura znati očekivani broj gostiju u povijesnoj jezgri – objasnio je Pezo.

-Problem je što su se ove brojke znale uzimati zdravo za gotovo, često i zloupotrebljavati te na neispravan način komunicirati u medijima. Zato smo taj podatak uklonili, ali njega se može bez problema dobiti u Lučkoj upravi – dodao je Pezo.

Kako DuList u svom tiskanom izdanju već godinama donosi i obavijest Lučke uprave Dubrovnik o pregledu ticanja brodova na kružnim putovanjima, tako saznajemo da danas u naš grad stižu ili je stiglo pet cruisera (Star Pride, Norwegian Star, Costa Deliziosa, Azamara Quest i Viking Sun) s ukupnim kapacitetom od 5919 putnika.

Inače, od 11. rujna smo bez podataka o trenutnom broju posjetitelja grada u zidinama, odnosno internetska stranica Dubrovnik-visitors.hr nije dostupna, nakon što je uslijed olujnog nevremena grom ‘spržio’ mrežnu opremu brojača posjetitelja, a tri kamere su oštećene. Jedna je zamijenjena rezervnom, ali su druge dvije još uvijek neispravne.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist