Aktualno

Zamjena Neum – Prevlaka?

Zamjena Neum - Prevlaka?

Prema pisanju Večernjeg lista, jedno od mogućih rješenja hrvatskog graničnog pitanja je i razmjena teritorija Neum – Prevlaka.

O razmjeni teritorija na ovakav način nikad se nije raspravljalo. Kako piše izdanje Večernjeg lista iz BiH, zamjena Neuma za Prevlaku možda bi dugoročno otklonila sva žarišta koja bi nastala nakon gradnje mosta, tunela i slično.

Prema njima, svako od dosadašnjih rješenja nosi sa sobom niz problema. Prvo Pelješki most, koji je skupa i nesigurna spona hrvatskog, odnosno od iduće godine i europskog teritorija.

– Njegovu gradnju opstruirat će u BiH svi osim Hrvata. Države će se prepirati čiji su Škojevi, je li visina dovoljna, mogu li ispod mosta proći brodovi, je li zatvorena luka, ima li izlaza na otvoreno more… Susjedi će dobiti most spoticanja. Slični problemi bili bi i s pontonom. Koji uz sve ovo je nesiguran i zbog svoje konstrukcije. Gradnja tunela ispod Neuma također ne rješava problem. Prije svega, zato što bi BiH u svakom trenutku mogla zaustaviti promet. Tunel bio bi prokopan ispod zemlje čiji je vlasnik BiH. – navode iz Večernjeg lista.

Što se tiče Neumskog koridora, osim što je na teritoriju BiH, postoji i problem njegova osiguranja, te bi on postao švercerska "obećana zemlja".
Pitanje koje postavlja autor članka je može li onda zamjena teritorija riješiti sve ove probleme?

Bez sveobuhvatne analize i političkih pregovora teško je reći postoje li zamke u projedlogu o zamjeni Neuma za Prevlaku.  No, kako navodi Večernji list, projekt zaslužuje ozbiljnije istraživanje u kojeg bi se trebao uključiti i Bruxelles, zbog činjenice kako Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU te time Neum postaje i njihov problem.

Zamjena teritorija po njima nudi i mnoga prijelazna rješenja. Na primjer, u početku bi se zamijenjena područja mogla proglasiti i distriktima, osobito dok bi se za Prevlaku gradili prilazne ceste iz susjedne općine Trebinje.

Postoji sličan slučaj zamjene teritorija na granici – prije desetak godina dogovorena je zamjena Uništa za Bengluke, općina Srbac. Uništa, mjesto u BiH,  nalaze se desetak kilometara od Knina i povezani su infrastrukturom s tom općinom. Oni katastarski pripadaju pedesetak kilometara udaljenom Grahovu. Kako bi u “svojoj” općini izvadili neku potvrdu, stanovnici Uništa moraju u cjelodnevnu avanturu preko planinskih uskih cesta. Obrnuta situacija je s Benglucima. – navodi Večernji list.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist