Peškafondo

Zakon, to sam ja!

peskafondo

Naš Andro je baš zakon! Iz dana u dan oduševljava, vodi grad koji gotovo da i nema problema, novaca je svakim danom više, i zapravo upravljanje Gradom je njemu postala obična rutina.

Posebna ljepota leži u gradonačelnikovom izražavanju. Ma slušate li ga dulje od pet minuta u kontinuitetu, a njemu toliko stvarno nije problem govoriti, morat ćete se složiti da je u pravu, jer više nećete imati pojma o čemu priča. Ali nekako je red da je on u pravu. I nije samo da on lijepo govori, lijepo se i smješka, onako od uha do uha, pogotovo kad otkrije javnosti detalj kojeg je skrivao danima, mjesecima. A kako u nedjelju navečer više nije mogao taj detalj držati za sebe, na gradskoj se teveu zacerekao kad nam je objasnio da zapravo on stoji iza zakona, popularno zvanog 'zakon o zidinama'.

Nakon što je izrekao 'ja sam pokrenuo Zakon', iz njega je jednostavno izletio samodopadni smiješak i tu počinje zapravo pravi razlog za zabrinutost. Tko to sve u Hrvatskoj ima pravo predlagati i pisati zakone? Pitanje se može postaviti i na drukčiji način… Što nam rade svi ti silni ministri, kad gradonačelnik, eto tek tako, kad mu puhne, može predlagati Zakon.

Fascinantna je lakoća kojom Vlahušić sve to izgovara, ali i radi i utječe na sudbinu Grada. Predložio je Zakon, a u isto vrijeme pokrenuo pregovore s Društvom prijatelja jer mu se ne sviđa sadašnje stanje, pa ako uspiju pregovori onda će se 'zakon o zidinama' povući. Povući? Dakle zakonom se pokušava samo demonstrirati sila! Naravno, Vlahušić pokazuje moć i dominaciju, ali nažalost na njegovom se primjeru najbolje iščitava i sva apsurdnost naše države. Ovi detalji su ipak bili malo previše, jer još do jučer sam mislila da ipak na čelu države stoji nekakva Vlada, koja ima barem dijelom pojma što se događa u ostatku zemlje, a ne gleda samo ispred svoga nosa. A baš taj Zakon, kojega je Vlada poslala u saborsku proceduru, gdje čeka drugo čitanje, slovi kao neustavan. Ma blago nama na svim našim stručnjacima…

Nego, kad Andru Vlahušiću baš tako dobro ide predlaganje zakona, i što je još bitnije kad 'gori' ima dobru vezu, nije mi jasno kako se još nije sjetio progurati 'zakon o tzv. bescarinskoj zoni za Dubrovnik i njegovu okolicu'. Zašto Dubrovnik ne bi postao europski Singapur ili Hong Kong? Recimo kompleksna slobodna zona u kojima se istodobno razvija više vrsta djelatnosti, od industrije i bankarstva do turizma, koje se međusobno nadopunjuju i tako povećavaju ukupni promet.

Kako Vlahušiću nije palo na pamet da bi takvim njegovim zakonom mogao Dubrovniku priskrbiti investitore, svježi kapital, ali i stvoriti uvjete da turizam više ne bude jedina privredna grana na koju se oslanjamo. Kako se toga nije sjetio? A za tako nešto predložiti i progurati do Sabora ne mora se biti doktor ekonomskih znanosti ili pravni stručnjak. Dovoljno je biti i liječnik s vizijom razvoja, za koju se on nerijetko hvali, kako je ima. Ali ipak tako nešto svojim pajdima u Zagrebu očito ne smije spomenuti.

Šteta što nemamo toliko utjecajnog gradonačelnika… I ne reci dvaput da bi samo takvim zakonom osigurao barem još jedan mandat. Baš šteta!

P.S.

Nego jeste li čuli da je Grad dobio Trojanskog konja? Tako barem o jednom svome sve glasnije pričaju hadezeovci. 'Trojanac', tvrde, svašta nešto radi, ugovara i dogovara, a da se pri tom ne konzultira sa strankom. Koliko im ide na živce i Karamarku su stali punit uši o tom svom nelojalnom kolegi.

Pročitajte još

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović

EKO-INCIDENT Spasio nas Covid!

Barbara Đurasović