Županija

Za Župljane koji su ostali bez posla osigurana pomoć u iznosu od 300 tisuća kuna

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa, u kojoj su se mnogobrojne obitelji s područja Općine Župa dubrovačka našle u nezavidnoj financijskoj situaciji, u proračunu Općine kroz Izmjene i dopune osigurana su sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna na stavci socijalne skrbi. Vijećnici su u utorak prihvatili Odluku o privremenoj novčanoj pomoći koju je na sjednici Općinskog vijeća predstavila Katarina Barović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu.

-Nakon što smo sa Zavodom za zapošljavanje došli do brojke od 250- 300 ljudi koji su od 1. travnja pa nadalje ostali bez posla, formirali smo prijedlog Odluke sukladno kojoj se odobrava novčana pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna jednokratno korisniku koji je zbog nepovoljne ekonomske situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno-uvjetovani otkaz, a koji je u prethodnoj,  2019. godini bio zaposlen minimalno 6 mjeseci – ističu iz Općine. Pomoć tako dobiva pojedinac, a ne kućanstvo. Svoj status korisnik dokazuje potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje iz koje mora biti razvidno da je trenutno nezaposlen i da je ostvarivao pravo na naknadu sa Zavoda. One osobe koje su u 2019. godini bile bar 6 mjeseci u radnom odnosu i nisu ostvarile pravo na naknadu sa Zavoda svoj status dokazuju potvrdom o radu sa Hrvatskog zavoda za Mirovinsko osiguranje.

-Na ovaj način koji ide kao trenutna mjera za pomoć najugroženijima u ovoj proračunskoj godini, Općina Župa dubrovačka želi olakšati svakodnevnicu svima koji su dobili otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. U idućem razdoblju nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoć ponovila – navode iz Općine. Uz donesenu Odluku o privremenoj novčanoj pomoći, redovno se provodi Odluka o socijalnoj skrbi sukladno kojoj se obiteljima koje se trenutno nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji dodjeljuje Jednokratna novčana pomoć. Po istoj Odluci, s početkom nove školske godine dodijelit će se i pomoć obiteljima sa niskim primanjima za kupnju školskog pribora za svako dijete koje se redovno školuje.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ Prevlaka je hrvatski teritorij i o tome nema pregovora

Dulist

BOŽO LASIĆ: Prevlaka je nedvojbeno naša, očekujem oštru reakciju našeg Ministarstva

Dulist

Nardelli zahvalio župskim vatrogascima na nesebičnom angažmanu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija