Županija

Za Župljane koji su ostali bez posla osigurana pomoć u iznosu od 300 tisuća kuna

Za Župljane koji su ostali bez posla osigurana pomoć u iznosu od 300 tisuća kuna

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa, u kojoj su se mnogobrojne obitelji s područja Općine Župa dubrovačka našle u nezavidnoj financijskoj situaciji, u proračunu Općine kroz Izmjene i dopune osigurana su sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna na stavci socijalne skrbi. Vijećnici su u utorak prihvatili Odluku o privremenoj novčanoj pomoći koju je na sjednici Općinskog vijeća predstavila Katarina Barović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu.

-Nakon što smo sa Zavodom za zapošljavanje došli do brojke od 250- 300 ljudi koji su od 1. travnja pa nadalje ostali bez posla, formirali smo prijedlog Odluke sukladno kojoj se odobrava novčana pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna jednokratno korisniku koji je zbog nepovoljne ekonomske situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno-uvjetovani otkaz, a koji je u prethodnoj,  2019. godini bio zaposlen minimalno 6 mjeseci – ističu iz Općine. Pomoć tako dobiva pojedinac, a ne kućanstvo. Svoj status korisnik dokazuje potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje iz koje mora biti razvidno da je trenutno nezaposlen i da je ostvarivao pravo na naknadu sa Zavoda. One osobe koje su u 2019. godini bile bar 6 mjeseci u radnom odnosu i nisu ostvarile pravo na naknadu sa Zavoda svoj status dokazuju potvrdom o radu sa Hrvatskog zavoda za Mirovinsko osiguranje.

-Na ovaj način koji ide kao trenutna mjera za pomoć najugroženijima u ovoj proračunskoj godini, Općina Župa dubrovačka želi olakšati svakodnevnicu svima koji su dobili otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. U idućem razdoblju nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoć ponovila – navode iz Općine. Uz donesenu Odluku o privremenoj novčanoj pomoći, redovno se provodi Odluka o socijalnoj skrbi sukladno kojoj se obiteljima koje se trenutno nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji dodjeljuje Jednokratna novčana pomoć. Po istoj Odluci, s početkom nove školske godine dodijelit će se i pomoć obiteljima sa niskim primanjima za kupnju školskog pribora za svako dijete koje se redovno školuje.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist