Aktualno

VRIJEME JE KAMENICA Donosimo tri recepta kako ih najbolje pripremiti za jelo

collage kamenice

Početak ožujka se nestrpljenjem očekuje svake godine jer je to vrijeme kraljice među školjkama – kamenice. Najpoznatiju malostonsku više od 20 godina uzgaja obitelj Šare te su upravo njihovi restorani ovih dana glavno odredište kad je uživanje u ovoj deliciji u pitanju.

– Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je u stađunu. To je period kada je ona najpunija, najbolja i najukusnija. Ona se sada priprema za mrijest! Kamenici trebaju tri godine kako bi narasla, a njezina stopa smrtnosti je čak 30%, ali je određenih godina i veća – ispričao je Josip Šare te istaknuo da ako ove godine ispustimo 100 tisuća kamenica u more, za tri godine možemo očekivati 70 tisuća komada spremih za degustaciju.

Kamenice su živi organizmi koji imaju vlastite mišiće, usni otvor, spolne organe te prilikom konzumacije stvaraju posebnu mikro klimu u želucu. Kamenice su dvospolci koji se jedino na području malostonskog zaljeva mrijeste dva puta godišnje. Iako im je izgled neugledan po hranjivosti svog mesa zauzimaju visoko mjesto i prava su gastro delicija. Unosom pet do šest kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Kamenice su izvor vitamina A,B1,B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a šest kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291% dnevne potrebe čovjeka.

Prilikom konzumacije ove školjke, ako je termički neobrađena, moramo biti svjesni da unosimo živi organizam te nije preporučeno da se jede u velikim količinama. Školjka je namirnica koja je strana ljudskom organizmu te kao što je to slučaj s drugim namirnicama, ako je ne konzumiramo na dnevnoj bazi, treba biti oprezan s količinom koju unosimo.

U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od Rimskog doba, a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike. Često su bile posluživane na bečkom dvoru, nakon što ih je car Franjo Josip probao tijekom svog posjeta Stonu 1884. godine. Često su bile na rimskim trpezama, ali i na engleskom dvoru. Danas je Malostonski zaljev jedan od posljednjih prirodnih rezervata ove školjke. Europska komisija 2020. godine malostonsku je kamenicu upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Ovim je postupkom Malostonskoj kamenici priznata autentičnost i jedinstvenost u okvirima cijele Europe. Naime, Restorani Bota Šare u Zagrebu i Malom Stonu poslužuju ih svježe, pripremljene na grillu, juhi i slično…

U nastavku možete pronaći tri recepta koje možete iskoristiti za pripremanje raznih jela od Kamenica.

Kamenice na žaru

GrillSastojci: maslinovo ulje, peršin, papar, bijelo vino

Priprema se na idući način:

·otvorite pet školjki, ostavite ih na dubljoj strani ljuske, napravite emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina

Jušnom žlicom prelijete školjke, složite ih na žar te pričekate da se lagano zakrčkaju nakon čega su spremne za jesti. Dalje prelazimo na Kamenice u tempuri.

Kamenice u tempuri

MixSastojci: brašno glatko 100 g, prašak za pecivo pet grama, bjelanjak, hladna mineralna, prstohvat soli i suncokretovo ulje za prženje.

Priprema se na idući način:

·Otvorite pet školjki, izvadite ih iz ljuske te zamiješate brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu i sol

Sve treba dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće te dodatno ohladiti u frižideru. Školjke ubacite u navedenu smjesu, a zatim ih treba dobro ispržiti u dobro ugrijanom ulju nakon čega su spremne za jelo.

Posljednji recept koji ćemo obraditi ovdje je recept za juhu od kamenica.

Juha od kamenica

Juha od kamenicaSastojci: 12 komada kamenica, maslinovo ulje od 0.5 dcl, češnjak, peršin, dvije žlice glatkog brašna, riblji temeljac od 1l, sol, papar, bijelo vino od 0.5 dcl i na kraju muškantni oraščić

Priprema se na idući način:

Otvorite kamenice, izvadite meso i po želji ga usitnite, uz to na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna.

Nadalje zalijete to ribljim temeljcem te dodate soli i papra po želji.

·Ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog oraščića i malo bijelog vina.

I za kraj kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.

 

 

Pročitajte još

ŽUPA SV. MIHAJLA PROSLAVILA DAN OBITELJI Radionice, druženje, pjesma i roštilj

Dulist

Održana međunarodna OLA 2024 konferencija o optimizaciji i učenju u Dubrovniku

Dulist

U Gružu uređen Park Luja Šoletića

Dulist