Aktualno

Vlahušić: Vraćamo život u Primorje

Vlahušić: Vraćamo život u Primorje

Gradonačelnik Andro Vlahušić i predstavnici tvrtke Geoprojekt predstavili su jutros projekt izgradnje spojne ceste Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik te idejno rješenje trase tzv. Primorske ceste koja bi trebala spojiti Osojnik s Gornjim selima i Dubrovačkim primorjem te služiti kao alternativa Jadranskoj turističkoj cesti.

U ime projektanta, splitske tvrtke Geoprojekt, nazočne zainteresirane građane o detaljima projekta upoznao je Pavao Ištuk. Realizacija projekta zamišljena je u tri faze. Prva faza je izgradnja spojne ceste od mosta do ceste za Osojnik, koja bi trebala biti trotračna i širine 3,55 metara, s nogostupom 1,6 metara širine s desne i rasvjetom s lijeve strane. Druga faza uključuje proširenje postojeće ceste za Osojnik na širinu 3,55 metara, dok je za treću fazu predviđeno uređenje početka spojne ceste na samom prilazu Mostu dr. Franja Tuđmana. Za sve tri faze dobivena je lokacijska dozvola, a predstoji izrada glavnog projekta, troškovnika, ali i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Gradonačelnik Vlahušić najavio je kako će natječaj raspisati već u listopadu ili studenom, uključit će Županiju, Općinu Dubrovačko primorje i ŽUC, ali „s obzirom na njihovu brzinu nećemo čekati“.
– Kad se cesta izgradi, vratit ćemo život u Primorje – rekao je Vlahušić, dodavši kako je, što se tiče vodoopskrbe, u planu spoj izvora Omble i Palate kroz primorska sela, gdje je izgradnja vodovodne mreže pri kraju.

V.d. pročelnika Upravnog odjela za promet Dinko Mirić procjenjuje kako je vrijednost projekta prvih 700 metara otprilike deset milijuna kuna, dok gradonačelnik Vlahušić procijenuje kako bi za cijeli projekt Primorske ceste u dužini 50 kilometara trebalo izdvojiti tridesetak milijuna eura, za što postoje slobodna sredstva iz kredita.

– Postojali su problemi s određivanjem trase, ali su nam unaprijed bili postavljeni parametri koje smo trebali poštivati – izjavio je Mirić.

– Ovih 700 metara su apsolutni i totalni prioritet. Jednako kao i cesta Osojnik – Gromača – rekao je gradonačelnik, koji je istaknuo i problem velikog broja vlasnika (preko 200 vlasnika samo za prvu dionicu).

– Ići ćemo u procjenu sudskog vještaka i po toj cijeni ćemo vlasnicima ponuditi otkup. Nećemo ići na silu, već legalistički za svaku dionicu, a kao krajnju mjeru provest ćemo izvlaštenje – najavio je Vlahušić.

– Spojnom cestom Most – cesta za Osojnik će se Grad fizički proširiti sve do Riđice, a Mokošica će postati dijelom Grada. Skratit će se put iz Mokošice do Grada za nekih četiri kilometra. Tehnološki blok prenijet će se na 100 tisuća kvadrata zemljišta na Osojniku. Taj teren ravnamo zemljom iz braniteljskih zgrada i bit će uskoro u upotrebi. Sela će postati najvrijedniji dio grada. Do početka iduće godine završit ćemo vodovodnu mrežu za sva sela i na proljeće slijedi izgradnja ceste – zaključio je gradonačelnik Vlahušić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist