Aktualno

Vjerodostojan profil prvog predsjednika

Vjerodostojan profil prvog predsjednika

Knjigu „Tuđmanova baština“ autora dr. sc. Nedjeljka Mihanovića predstavljena je ove srijede u samostanu Sv. Klare u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“.

 
Knjigu, koju je objavila nakladnička kuća „Detecta“ su predstavili mr.sc. Ivan Mustać i Nikola Obuljen te sam autor, nekadašnji ministar i predsjednik Hrvatskog sabora.
– Svjedoci smo razorne napadačke i neurotične hajke koja se vodi i s nesmanjenom žestinom nastavlja u diskreditiranju državničkog imena i djela dr. Franje Tuđmana. U toj operaciji osporavanja svih vrijednosti njegovih stvaralačkih uspjeha javljaju se razna imena sumnjiva karaktera, grupe i grupacije tamnog pozadinskog političkog djelovanja, politički špekulanti, petokolonaši i defetisti s podrivačkim namjerama i s retardiranom jugokomunističkom sviješću. U potkopavanju nove države i demokratskog društva pojavio se znatan broj onih koji su nakon 3. siječnja 2000. izronili iz prostora komunističke političke tiranije i ideološke tame spremni za podmukli napad i udarac iz mraka. Primarna svrha takvih tendencioznih, ultraljevičarskih žučnih napadaje bila da se kroz krivotvorenu sliku stvarnosti Tuđmanovo državotvorno djelo devalvira i njegov moralni lik potamni. Svrha je ovih političkih eseja da se s povijesnom vjernošću i s poštovanjem prema činjenicama potisne sva ona zbrka zlobnih povijesnih krivotvorina, neutemeljenih podmetanja, podmuklih optužaba, lažnih političkih manipulacija i falsifikata. Znam da politika i moral idu nažalost zasebnim putevima. I neoprostiva je zabluda našeg vremena da smo u provedbi političkih ciljeva posve zapostavili moralni oblik prihvaćanja svijeta. Stoga sam tim više težio da političko ponašanje odgovornih političkih skupina i pojedinaca promotrim kroz prizmu etike i morala. Istinit i vjerodostojan profil predsjednika Tuđmana će se postići istom onda, kada se bude izgrađivao na temelju autentične povijesne građe, a ne na tendencioznim, novinarskim kolumnama sumnjiva podrijetla, na iskonstruiranim sadržajima zlobno ispolitiziranih mutnih napisa. Svaki ozbiljni povjesnik se mora držati postupka, da se u načelu ne koristi sa zbrkom pamfletskih fraza, te izmišljenih, senzacionalnih, plaćenički naručenih i pretenciozno strančarski motiviranih napisa, nego na fundusu istinitih, izvornih, objektivnih arhivskih dokumenata i uvjerljivih svjedočanstava – zapisao je autor.

U knjizi se prikazuju i najizrazitiji pokretači zbivanja, koji su devedesetih godina, a i poslije, prolazili kroz događaje i izazivali političke devijacije i krize. Psihogrami tih protagonista će nam pomoći, da bolje shvatimo povijesnu ulogu Tuđmana u okruženju otpora i zatucane svijesti nekih političkih zaplotnjaka i koalicijskih štrebera u apokaliptičkim danima stvaranja hrvatske države.
 
 
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist