Grad

VIJEĆNIČKA PITANJA Matušić: Uz 800 tisuća nelegalnih objekata, za probit zid na plaži traže se nekakvi akti?!

gradsko vijece 130514 33 luksa matusic

U sklopu vijećničkih pitanja HL-ova Dolores Lujić tražila je od gradonačelnika Vlahušića plan evakuacije za gradsku jezgru.
-Mi ne kažemo turistima nemojte dolaziti jer Laburisti kažu da bi mogao biti potres ili požar. Plan za evakuaciju u slučaju potresa kao 1667. godine nemamo, ali ja vam javno govorim nećemo raditi nikakvu vježbu koja bi mogla reći kako nismo siguran grad – odgovrio je Vlahušić.
Lujić u je odgovorila kako Laburisti nikoga ne pozivaju da ne dođu u Dubrovnik već ima li gradska uprava ikakav plan.
Vlahušić joj je na to uzvratio iz stolice:
‘Jesmo li spremni, jesmo li bili ’91. spremni?’.

Dečki pretjerali ste
Matko Bupić tražio je da se taksistima ne daje toliko parkirnih mjesta.
-Bili smo liberalni prema njima i neka mjesta će se dijeliti pa će biti stajališta kad je za to potreba, a ostatk vremena normalan parking. Bit će reduciranja mjesta kod DOC-a. Neki taksisti se ponašaju kao kauboji i donijet ćemo Pravilnik po kojem će im se oduzimati koncesije. Neće moći zauzimati i trokute na cesti i Zagrebačku ulicu i sve. Imamo ocrtanih 150 mjesta, a 200 taksista. Dečki dragi ipak ste malo pretjerali – odgovorioje Vlahušić.

Gjaja: Očitujte se o Prevlaci

Ivo Gjaja tražio je očitovanje na nedavne izjave crnogorskih dužnosnika kako ne postoje dokazi kako je Prevlaka ni hrvatska ni crnogorska te kako će se tu morat potruditi crnogorska diplomacija.

-Kad već nije reagirala prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić hoćete li vi? – pitao je Gjaja.

-Odgovoarati ekstremistima i provokatorima mislim da je glupo, nepotrebno i štetno. Sutra će se pojaviti i drugi koji će reći kako je Zagreb i Dubrovnik njihov. Svi koji imaju takvo posezanje za Dubrovnikom i Prevlakom to mogu zaboraviti. Ne želim se raspravljati s provokatorima iz pijeteta s ljudima koji su platili životima našu slobodu – rekao je Vlahušić.

Tatjana Šimac Bonačić: Što je s golfom na Srđu?

-Prošlo je više od godinu dana od referenduma za golf na Srđu. Što se događa s tim projektom i zašto Gradsko vijeće nije upoznato s time? – pitala je SDP-ove Tatjana Šiamc Bonačić.

– Investitor je izabrao jednog arhitekta iz DUbrovnika za obnovu tvrđave Imprial, a angažiran je poznati svjetski stručnjak koji ima bogato iskustvo s Napeloenovim tvrđavama. Sve će pratiti i jedna poznata arhitektonska tvrtka koja će pratiti da gore ne bude Las Vegas nego primjereno Dubrovniku – odgovorio je Vlahušić.

Čustović: Što je s Nuncijatom i Dubcem?

Esad Čustović (HSS) u ime stanovnika Nuncijate tražio je odgovor na pitanje hoće li se tamo graditi pothodnik, naročito za djecu koja idu u školu u Gružu. Što je s najavljenom rekonstrukcijom magistrale od mosta do Ilijine glavice.

Drugo pitanje odnosilo se na izvlaštenje zemljišta kod groblja Dubac. Prije dvije godine dostavljen je plan, zašto se tome nije pristupilo, a pitanje je, kako je naglasio uputio ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

– Tu cestu vode Hrvatske ceste. Mi smo uložili puno truda i nema više prepreka. Mi smo voljni i dalje pregovarati i tamo napraviti trotoar i javnu rasvjetu. Mi smo spremni predložiti Gradksom vijeću da uzmemo kredit i pomoći da ta cesta bude napravljena. Ona ima vrijednost od oko 20-ak milijuna kuna – odgovorio je Vlahušić.

– Što se tiče groblja Dubac, gospodin Lise (direktor groblja Dubac) ne govori istinu. Dokumentacija je ministru dostavljena prije dva tjedna. Molim odvjetnički ured ispred čovjeka koji je donedavno vodio ovaj grad (Pero Vićan op.a.)da budu razumni, isto kao i dvije obitelji iz Župe. – poentirao je Vlahušić dodavši kako ne želi govoriti o imenima, ali kako svi znaju o kome se radi.

Matušić: Što Grad može napraviti da plažu ostanu otvorene?

DDS-ov Lukša Matušić pitao je što Grad može napraviti da plažu ostanu otvorene za građane.

-Za probijanje zida na plaži Vile Banac traže se neki akti, a imamo 800 tisuća nelegalnih građevina u Hrvatskoj? Kako će plaže ostati u budućnosti ostati otvorene za sve građane?

-Isti je investitor Park Gjivović i Vila Lapad. Nažalost ne radi se o strancu, a isto se ponaša i na drugim lokacijama u gradu. Mi ćemo štiti pravo građana na slobodan pristup svim plažama – rekao je Vlahušić istićući kao pozitivne primjere nekih hotelskih grupacija koji nisu tražili zatvorenu koncesiju na plaže.

 Miošić: Gradonačelniče, tko vas je ovlastio za otkup zemljišta od branitelja?

– Kupljeno je zemljište na Nuncijati za branitelje i to je plaćeno milijun kuna za svako zemljište. Gradsko vijeće je donijelo odluku da se cjelokupno zemljište prenamjeni za individualne kuće. Od njih 60-ak samo 13 imaju pravo na takav smještaj po zakonu. Gradsko vijeće može dodijeliti više. Dio tih branitelja je već dobilo primjerice stanove u Mokošici, jedan branitelj s te liste je nažalost umro. Moramo napraviti reviziju te liste, a neće svi moći graditi tamo kuću. Za to treba dignuti kredit i uložiti, a neće to svi moći – rekao je Vlahušić.

-Nije istina da samo 13 branitelja ima pravo na zemljište. Kako će branitelji dignuti kredit na zemljište, ako ona nije parcelizirana – istaknuo je Miošić u ispravku krivog navoda.

-Vi nagovarate njih sve da odustanu, vi želite svih njih riješiti na isti način kako bi dobili novce. Gdje će ta zemlja završtiti kasnije ja ne znam – rekao je Miošić.

Vlahušić je pak istaknuo kako je ocjena prava branitelja zapravo ocjena Ministarstva branitelja.

-Mi nećemo pustiti ljude da budu preprodavači. To zemljište možebiti upotrebljeno samo za potrebe branitelja. Ako nema više branitelja, ima sirotinja. Nemojte govoriti neistine – odgovorio je Vlahušić.

Memed: Što je s mjestima za invalide?

SDP-ov Božidar Memed pitao je što kada će se riješiti problematika Čišćenja Pustijerne, te kada će biti vraćena mjesta za invelide na Pilama.

– Već drugi tjedan bit će ocrtana mjesta za invalide. Molimo ih samo da ne parkiraju baš tamo cijeli dan – rekao je Vlahušić.

 

 

Pročitajte još

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist