Aktualno

VIDEO: “Svakog trena mogu umrijeti”

VIDEO: "Svakog trena mogu umrijeti"

Razmisli – kad piješ ne vozi – slogan je najnovije MUP-ove kampanje koju provodi u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom.

Tim je povodom, ali i ususret nadolazećem Martinju, premijerno prikazan i šokantni televizijski spot redatelja Dalibora Matanića o odgovornoj konzumaciji alkohola, s porukom 'Ljude koje čeka smrt na hrvatskim cestama još stigneš spasiti'.

Najava je to i pojačane kontrole vozača s ciljem educiranja i poticanja javnosti na odgovorno ponašanje u prometu od 9. studenog do 31. prosinca 2012. godine.
U prvih deset mjeseci 2012. godine vozači pod utjecajem alkohola su izazvali 4.170 prometnih nesreća, od čega 85 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1834 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 2251 prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Smrtno su stradale 93 osobe, 616 osoba je zadobilo teške, a 2017 lake tjelesne ozljede.
Policija će također od 09. do 11. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta ili Martinja te očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica, usmjeriti svoje aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozači će se nadzirati vozači na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u smislu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostavom većeg broja kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati, javljaju iz MUP-a.

A evo i savjeta vozačima koji su konzumirali alkohol:
– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
– koristite javni prijevoz,
– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
– vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Video pogledajte u nastavku

Pročitajte još

Radnicima u ugostiteljstvu minimalne plaće povećane za prosječno 17 posto

Dulist

Peru Vićanu sud zabranio korištenje pomorskog dobra bez koncesije!

Dulist

Maro Kapović imenovan predsjednikom Sveučilišnog vijeća u Dubrovniku

Dulist