Kultura

Video prilozi Dubrovačkih muzeja o maškaranim zabavama kroz stoljeća

41 2 Ugo Vernazza Gandhi s pratnjom 1932. Dubrovnik

U sklopu programa ‘Dubrovački karnevo 2021. – Četiri dana karnevala’, Dubrovački muzeji će na svojim društvenim i mrežnim stranicama te YouTube kanalu, 12., 15. i 16. veljače, predstaviti tri video priloga kojima će prikazati bogatu karnevalsku baštinu Dubrovnika i njegove uže okolice.
Karnevo u Dubrovniku koji se prvi put spominje u 13. stoljeću, svoj procvat doživljava u doba renesanse. U to vrijeme najpoznatije maske su Čoroje, Vila i Turica. Neizostavna maska Dubrovnika i manjih urbanih sredina bio je i domino, a najljepša druženja i balovi događali su se u Gradskoj kavani, teatru te kroz razne maškarane zabave u hotelima. O svemu tomu, kao i o tradiciji Cavtajskog i Župskog karnevala, možete saznati u kratkim video prilozima Dubrovačkih muzeja, koje je pripremio viši kustos Ivica Kipre.
Prvi na redu je 12. veljače u 19 sati naziva ‘Dubrovački veljun, đir kroz godišta’, sljedeći dan u isto vrijeme prikazat će se ‘Župski karnevo, festa od škeraca’, a 16. veljače, također u 19 sati ‘Cavtajske maškarate i Dominali’
Foto: Ugo Vernazza, Gandhi s pratnjom, 1932., Dubrovnik

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist