Kultura

VELIKA OBLJETNICA SLIKARSKOG ODJELA Prisjetili se lijepih i teških trenutaka, ali i dobro se nasmijali

izlozba 30 godina postojanja umjetnicke skole 0

Brojni bivši i sadašnji učenici okupili su se u četvrtak navečer u Lazaretima na otvorenju izložbe ’30 godina Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku’. Slike su izložene u tri Lađe, a večeras je toliki broj ljudi prisustvovao ovom otvorenju da su jedva stali u dvije Lađe kreativne četvrti Lazareti.

Slikarski odjel svoju veliku obljetnicu obilježava izložbom radova od preko 200 sadašnjih i bivših učenika i profesora odjela te prigodnom monografijom autorice Iva Körbler koja će se posebno predstaviti krajem siječnja.

Vremena nastanka škole prisjetio se Davor Lucianović, jedan od inicijatora i profesora koji je osnovao Slikarsko-dizajnerski odjel.

– Ideja nastanka škole trajala je kroz čitave osamdesete kroz rad likovne omladine gdje je veliki broj današnjih umjetnika završio radionicu koju sam ja inicirao. O institucionaliziranju tog pedagoškog rada počeli smo razmišljati u vrijeme Domovinskog rata koji nam je bio teško i traumatsko razdoblje, ali i vrijeme otvaranja nade i vjere da ćemo izgraditi sretnije i kvalitetnije društvo – kazao je Lucianović prisjetivši se da je tada bio gradski vijećnik i pokretao to pitanje u Odboru za društvenu djelatnost.

– Tu je bio na prvom prijemnom ispitu Slaven Tolj, Pino Trostmann i ja kada smo primili 14 učenica i jednog učenika prve generacije – pojašnjava Lucianović kako su započeli s radom u baletnoj dvorani i započeli jednu novu epohu.

Druge godine preselili su se u novi, veći prostor.

– Bilo nam je naravno drago kada smo došli u taj veliki prostor, ali on nije bio potpuno uređen, bio je pun prašine i mi smo bili u donjem katu. Kako su stizala sredstva i kako se zgrada popravljala mi smo se selili kat po kat, uvijek u taj nedovršeni prostor. Sami smo ga i cementirali povremeno – rekao je Lucianović, uz smijeh koji je dobio od okupljenih.

– Ali ipak smo uživali u ljepoti pogleda i blizini parka Gradac gdje smo odlazili slikat. To nam je isto bilo jedno lijepo razdoblje, dok se nismo opet našli na putu kada je zgrada bila popravljena do kraja – prisjetio se te doda kako su tada dijelom bili u Obrtničkoj školi, a dijelom u Klasičnoj gimnaziji.

– Konačno smo ipak došli u zgradu bivšeg Zaraznog odjela. Eto mi smo se oblačili u bijelo kao liječnici, u bijele kute da održimo neku sponu. Postoji neka spona između liječnika i slikara, ne samo što su liječnici korupcioneri, nego i inače – naveo je u šali Lucianović.

– Mi smo se dakle snašli u toj zgradi, ali nažalost zgrada nije još uvijek u vlasništvu Umjetničke škole, još uvijek smo podstanari, pa eto jedna od želja mi je i ovom prigodom skrenuti pažnju na taj problem, kako bi Umjetnička škola, odnosno slikarski odjel dobio prostor – napomenuo je.

Spomenuo je i svoj odlazak u mirovinu.

– Svi me pitaju kako je u mirovini, ja ni ne znam. Evo radim još, pa kad završi izložba reći ću – rekao je te se prisjetio ugodnog rada s kolegama, ponajviše s kolegicom Ivanom Selmani.

– Imali smo i različita mišljenja, ali to nas nije smetalo da održavamo jedan zdrave i kvalitetne međusobne odnose na kojima su nam mnogi zavidjeli – naveo je i izrazio zadovoljstvo što je na njegovo mjesto došao Viktor Daldon za kojeg vjeruje da će kvalitetno nastaviti promicati rad slikarskog odjela.

Osim profesora Lucianovića, okupljenima se obratila koordinatorica projekta, ujedno u ime Baštine, Zrinka Lucianović, zatim jedna od autorica projekta i profesorica Ivana Selmani, te Iva Körbler koja je zadužena i za postav. Profesor i današnji ravnatelj Dario Čagalj također se obratio svima, zatim Jelena Dadić Račić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport DNŽ-a koja se obratila i u županovo ime te prenijela čestitke. Uz njih se okupljenima obratila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Podsjetimo, ova institucija osnovana 1992. godine do danas je rasadište novih likovnih ideja, a profesori koji su osnovali Slikarsko-dizajnerski odjel i dali mu kroz sva tri desetljeća autentičan pedagoški i umjetnički pečat i danas su prisutni na likovnoj sceni. Davor Lucianović, Pino Trostmann, Luko Piplica, Maro Krile, Ivana Selmani, formirali su za likovnu umjetnost generacije mladih, a po radovima bivših učenika koji su danas profesionalni umjetnici, možemo primijetiti kako su ih poticali da njeguju vlastiti izričaj, bez obzira što su nakon ‘dubrovačke’ edukacije kasnije njihov rad oblikovali i usmjeravali profesori različitih likovnih akademija izvan Grada.

Na izložbi su prezentirane slike, crteži, akvareli, fotografije, radovi u kombiniranoj tehnici, skulpture, radovi primijenjene umjetnosti, digitalni printovi i digitalna grafika, kao dobar kronološki puls tehnika i žanrova u kojima se kroz zadnja tri desetljeća izražavaju umjetnici i nakon što su napustili školu i/li Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist