Aktualno

Veleposlanik Armenije na prijemu kod župana i gradonačelnika

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković primili su u petak veleposlanika Republike Armenije Ashota Hovakimiana, koji u Dubrovniku boravi povodom proslave 1050. Feste svetoga Vlaha.

Čvrsta poveznica Dubrovnika i Armenije u prvom je redu činjenica da Sveti Vlaho, zaštitnik Grada, dolazi s područja te države južnog Kavkaza.

-Tijekom jučerašnjeg obilaska Dubrovnika u Dominikanskom samostanu na ulazu me dočekao armenski spomenik koji je postavljen kao simbol povezanosti Dubrovnika i Armenije – istaknuo je veleposlanik Armenije. Riječ je o kamenom križu, hačkaru, djelu armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyana, koji je, simbol zemlje u kojoj je živio sv. Vlaho.

Naime, i u programu ovogodišnje Feste iščitava se kulturna suradnja kroz predstavljanje knjige dr. sc. Miljenka Domijana „Armenia Sacra – hodočašće sakralnoj arhitekturi“ koja će se upriličiti sutra u Dubrovniku u dvorani Ivana Pavla II.

-Vidjeli ste u jučerašnjoj procesiji Gradom koliko je sveti Vlaho u srcima i u životima Dubrovnika, ali i okolice i rijetko koji drugi svetac toliko živi sa svojim gradom i građanima – naglasio je župan.

Na prijemu je bilo riječi o međusobnim odnosima koji se ponajviše mogu realizirati kroz kulturnu razmjenu.

Gradonačelnik Mato Franković sastao se na službenom prijemu sa veleposlanikom sa zamjenicom Jelkom Tepšić, pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž te predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom.

Armenski veleposlanik u Dubrovniku boravi povodom Feste svetoga Vlaha, koji, kako je rekao, predstavlja duhovnu vezu Armenaca i Dubrovnika, zbog svog armenskog podrijetla. Gradonačelnik Franković i ovom mu je prigodom izrazio dobrodošlicu te zahvalio što predano radi na očuvanju veze Dubrovnika s domovinom našeg zaštitnika svetoga Vlaha.

Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji, osobito na području kulture, a veleposlanik Hovakimian uputio je poziv i za sutrašnje predstavljanje knjige ‘Armenia Sacra – hodočašće sakralnoj arhitekturi’ autora Miljenka Domijana, koje će se održati u 19.30 sati u Dvorana Pape Ivana Pavla II, kao dio službenog programa proslave ovogodišnje Feste.

Veleposlanik je posjetio i Sveučilište u Dubrovniku. Tijekom njegovog posjeta istaknuta je prilika za dogovore oko suradnje u području visokog obrazovanja i znanosti između ovih dviju država.

Pročitajte još

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

FESTA U OČIMA ŠKOLARACA Primorci, Župljani i Konavljani na panou, pod budnim okom Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija