Prvog dana ožujka počinje se primjenjivati nova, veća stopa PDV-a. I dok već svi najavljuju val poskupljenja
počevši od cijene naftnih derivata na dalje, počelo se govoriti i o poskupljenjima u ugostiteljskim objektima.
Prema pisanju Slobodne Dalmacije povećanjem stope PDV-a na 25 posto oko 16 tisuća ugostitelja dovedeno je pred zid – ili će podignuti cijene hrane i pića i tako sigurno izgubiti dio prometa ili će idućih deset mjeseci raditi s gubitkom.
Slobodna, naime, piše kako ne samo da će im PDV biti već dva posto nego su ugostiteljima od početka ove godine trgovci u nabavi već poskupili sve osnovne namirnice za 10 do 20 posto, poskupjeli su energenti, a lokalne uprave povećavaju cijene najma. Tako im je ostalo jako malo vremena za odluku kako dalje, a dio će ih, sigurno, je povećati cijene.
I Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja u našoj Županiji i vlasnik restorana Poklisar, za Slobodnu izjavljuje kako će po njegovoj procjeni dio kolega mu sigurno podignuti cijene.
– Ja imam 25 stalno zaposlenih i još toliko sezonaca ljeti, ali ovako je nemoguće živjeti. Zimi moramo uzimati kredite za isplatu plaća, ali uštede na doprinosima neće amortizirati povećanje nabavnih cijena namirnica i veći PDV. Dobro je što ćemo 2013. godine imati 10 posto PDV-a, ali tko će preživjeti do tada? – izjavio je za ovu dnevnu novinu Stjepa Perić.