Aktualno

UZNEMIRUJUĆA PROSRPSKA KAMPANJA Ministarstvo RH uputilo prosvjednu notu Crnoj Gori

IN4S, srpski desničarski portal, pokrenut 6. svibnja 2008. u Crnoj Gori financirao je postavljanje reklamnih panoa uz ceste u Crnoj Gori, kao dio kampanje Ponosni na svoje srpsko. Na plakatima kojima promoviraju srpstvo u Crnoj Gori koristili su hrvatske velikane i poznate ličnosti iz Hrvatske, a osobito dubrovačke povijesti.

Kampanja je namijenjena popisu stanovništva.

– Recimo svima tko smo i što smo, jer mi stvarno znamo tko smo. Srbi smo. Mi smo vjernici Srpske pravoslavne crkve. Govorimo srpski – navode na ovom portalu.

Na plakatima su, među ostalim, Ruđer Bošković, Baltazar Bogišić, Medo Pucić i Andrija Zmajević.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori zbog postavljanja reklamnih plakata. Smatraju kako je riječ o apsolutno neprihvatljivom pokušaju “posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

– Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. listopada 1991. do konca svibnja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatočeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara.

Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora – poručuju iz Ministarstva.

Foto: IN4S

Pročitajte još

NADZOR VOZAČA Sutra policija pojačano na cestama!

Dulist

U SUBOTU Otkriva se mural dubrovačkom branitelju Cvijetu Antunoviću!

Dulist

‘DOBRI DUH HNK KONAVLJANIN’ Napustio nas je Ivan Čeliković

Dulist